De Whiskylamp van Bart Messiaen

Categorie: Van de lezer
Gepubliceerd: vrijdag 18 juli 2014 11:00
Hits: 2783

BartMessiaen1

Ik sta er vaak versteld van hoe creatief mensen kunnen zijn met materialen die ze tot hun beschikking hebben. Hoe creëer je iets moois uit materiaal dat door anderen waarschijnlijk als afval gezien zou worden? Op Facebook zag ik een prachtig voorbeeld voorbij komen dat ook nog eens met Whisky te maken heeft. Een lamp, volledig gemaakt uit materialen uit de Whiskyindustrie. Ik vroeg de maker of hij zijn verhaal op WhiskyOss wilde doen en hij aarzelde geen moment! Veel leesplezier.

Bart Messiaen is een fanatiek Whiskyhobbyist uit Merelbeke, Oost-Vlaanderen. Hij startte in 1997 met de hobby en sinds 2008 verzorgt hij professionele proeverijen. Afgelopen jaar startte hij The Golden Oak, een Whiskyclub waar vooral op een speelse manier genoten wordt van Whisky. Daarnaast is Bart freelance Whiskyambassadeur voor Diageo. Kortom, het is geen wonder dat er in Huize Messiaen een waar Whiskykantoor huist.

Jeroen:  Bart, allereerst dank dat je je verhaal over deze prachtige lamp met ons wil delen. Hoe ben je op het idee gekomen een lamp te maken uit "whiskyafval"?

Bart: Wel, door de uitbreiding van het gezin heb ik m’ n oude, veel te grote bureau (=kantoor) in  2 moeten splitsen om de jongste dochter (geboren in april van dit jaar) ook een stek te geven. Ik was dus genoodzaakt de handen uit de mouwen te steken. In definitie vind ik dat een bureau geen saaie en cleane plek hoeft te zijn. Als je dan toch op een bureau moet werken, kan je er maar beter een aangename plek van maken. Verlichting is zeer belangrijk vind ik: het schept een bepaalde sfeer en kan de ruimte maken of volledig kraken. Verlichting geeft een niet te onderschatten impact op de ruimte en de personen die er in vertoeven.

 

Whiskylamp3

Jeroen: Daar kan ik me zeker wel wat bij voorstellen. Zeker in de Whiskywereld is sfeer van groot belang. Heb je deze lamp zelf ontworpen?

Bart: Ja, ideeën pik je niet: hooguit je laten inspireren door anderen, maar veel armaturen in deze aard zijn er niet. Aangezien het een ‘whiskybureau’ is, wou ik ook iets doen met whiskymateriaal. Het bureau is niet zo heel groot dus mocht de armatuur niet te lomp zijn. Daarom heb bewust gekozen voor maar één duig als basis en de roestte hoepels voor hun mooie kleur en structuur. Om het niet té rustiek te maken heb ik gekozen voor gematteerde tumblers. Deze geven een wat meer hedendaags karakter aan de armatuur en strooien het licht mooi. Qua verlichting heb ik gekozen voor halogeen: die geven een mooie warme en gezellige sfeer en zijn relatief veilig op gebied van kortsluiting.

De combinatie van oude en nieuwe materialen heeft zo ook zijn redenen. De duig en het roest doet ons herinneren aan de plaats waar het al die tijd slaapt en de tijd die het vraagt om te rijpen. De matte tumblers doen ons denken aan vandaag, wanneer we van deze schitterende drank eindelijk kunnen proeven.

 

Whiskylamp2

Jeroen: Het resultaat mag er zijn! Heb je veel moeite moeten doen om de materialen te bemachtigen?

SBart: De duigen had ik jaren terug al meegebracht van Speyside Cooperage. De roestte vathoepels komen van Stokerij Filliers en hebben me wel wat moeite gekost. Anderzijds ben ik Filliers wel dankbaar voor de moeite die ze voor me gedaan hebben. Alles bij elkaar was het niet zo moeilijk om alle materialen te vinden, maar  door de vele materialen en weinig plaats om de componenten te plaatsen vroeg het alles bij elkaar wel wat denk- en zoekwerk.

Jeroen: En dan is er het maken zelf nog. Ben je daar lang mee bezig geweest?

Bart: Het is natuurlijk pionieren he. Je hebt geen voorbeeld en er steken wel wat problemen  de kop op. Het is veel denken en heel veel handwerk. Je werk er ook niet in één keer aan, maar als ik alle schets, denk- en handwerk samen reken zij we snel een 100-tal uur verder vrees ik. Nu weet ik wel hoe de vork in de steel zit en zou het maar half zo lang duren denk ik.

 

Whiskylamp4

Jeroen: Heb je naast deze lamp ook nog ideeën voor een bijpassende wandarmatuur?

Bart: Wandarmaturen zijn natuurlijk ook mooi maar daar heb ik geen plaats voor aangezien er geen kabels klaarzitten in de muur. Wat ik nog wel aan het maken ben is een tumbler bureaulamp met touch-schakelaar. Resultaat volgt ongetwijfeld.

Bart, nogmaals dank voor het delen van je verhaal. Ontzettend leuk hoe bevlogen mensen kunnen zijn in het uitoefenen van een hobby! Wil je meer weten over de activiteiten van Bart, kijk dan vooral even hier of hier en meldt hem aan als vriend op Facebook. Heb je zelf een verhaal dat je ook met ons wil delen? Neem dan gewoon even contact met ons op. We doen het graag!