Een mooi vraagstuk, nu mét antwoord uit Schotland

investigate

"Altijd leuk om op jullie stekkie te loeren en te kijken wat jullie nu voor nieuwe dingetjes hebben, heb een vraagje waar ik nog nergens een bevredigend antwoord op heb gehad, misschien iets voor jullie om uit te zoeken?" Deze vraag stelde Wim van Lonkhuijsen ons via een Whisky-pagina op Facebook en daarmee was onze interesse eigenlijk direct gewekt. Altijd leuk om informatie vanaf de achtergrond op de voorgrond te brengen. Als dat tenminste lukt...

Eerst maar eens het vervolg van de vraag van Wim:

"Feit; bij een botteling van een whisky geldt de jongste leeftijd als de leeftijd die op de fles mag staan. Als er dus whisky van 25 jaar oud en een whisky van 15 jaar oud in dezelfde botteling zit geldt die jongste leeftijd van 15 jaar, al is het maar een theelepeltje. Hoe zit dat dan met het begrip Single Malt? Bij Glenmorangie verkopen ze bijvoorbeeld vaten aan een onafhankelijke bottelaar maar willen niet dat die bottelaar de naam Glenmorangie op de fles zet en doen ze er zodoende een beetje Glen Moray bij zodat het in principe geen Glenmorangie meer is. Daarmee is het dan geen Single Malt meer.

Als Balvenie een expressie uitbrengt op Islay vaten zit er in zo'n vat altijd nog een hoeveelheid vloeistof van de Islay distilleerderij in het hout van het vat. Dat beetje vloeistof maakt het toch dat het geen single malt meer is? Maar dat staat wel vermeld op de fles van Balvenie. Ook zie ik vaak bij distilleerderijen vaten van andere distilleerderijen liggen die ze ook gewoon gebruiken, is het dan bijv. nog wel een Springbank als er ook vaten van andere distilleerderijen gebruikt worden? Dus bij leeftijd wordt heel kritisch gekeken naar de jongste leeftijd, maar of het nog wel een single malt is daar hanteren ze andere maatstaven. Wat is jullie mening hierover?"

 

ScotchWhiskyAssociation

Inderdaad een heel mooi vraagstuk. Zeker als je de vergelijking maakt met hoe streng men is met de leeftijdsbepaling voor de Whisky. Een mooie gelegenheid om eens wat dieper in de regelgeving rond te neuzen dus. Wanneer spreek je nog over een Single Malt en wat zijn de regels met betrekking tot de gebruikte vaten?

De manier om hierachter te komen lijkt mij het raadplegen van Google. De zoekterm Whisky legislation leidt je direct naar de in 2009 aangepaste wetgeving op het gebied van de Whiskyproductie. Maar ja, dan ben je er nog niet. Ik heb de wetgeving er op nageplozen maar ook daar staat geen eenduidig antwoord in vermeld. Het gebruikte vat moet gemaakt zijn van eikenhout en mag geen grotere inhoud hebben dan 700 liter. Andere criteria staan er helaas niet in.

Zou het misschien zo zijn dat men hier bewust geen regels voor heeft vastgelegd? Immers, als je je spirit rijpt op Sherry casks of Port pipes dan is de Whisky niet ineens een Sherry of Port geworden. Het gebruik van ex-Bourbon barrels maakt van een Scotch ook geen Bourbon. Naar mijn idee gaat het alleen maar om de spirit die het lege vat in gaat. Met andere woorden, dat wat er in de eikenhouten wand zit telt niet mee in de kwalificatie. Om deze theorie te onderbouwen heb ik een mailtje gestuurd naar de Scotch Whisky Association waarin ik de vraag van Wim heb voorgelegd.

Helaas heb ik nog geen antwoord mogen ontvangen maar onze mening heb je alvast te pakken Wim. Als we alsnog antwoord krijgen dan zullen we daar zeker nog een artikeltje aan wijden.


UPDATE:

Natuurlijk, op de dag dat je het artikel dan publiceert, ontvang je ook het antwoord waar je naar zocht.

"Dear Mr van Gaalen

Thank you for your e-mail. The definition of Single Malt Scotch Whisky can be found in Regulation 3 (2) of the Scotch Whisky Regulations 2009. All Scotch Whisky must be matured in oak casks.

Casks which have previously been used to mature Bourbon or Scotch Whisky can be re-used.

Kindest regards Magnus Cormack

Senior Legal Adviser

Legal Affairs Department

Scotch Whisky Association".

Share
comments
2020  Whisky Oss