Tiebo Jacobs denkt mee

Tiebo

Als je dan zelf even niet toe komt aan het proeven van het gouden gerstedistillaat omdat je gezondheid dat nou eenmaal even niet toelaat, dan is het fijn als er lezers blijken te zijn die vinden dat (andere) lezers niet zomaar zonder hun dosis WhiskyOss komen te zitten. Zo ontving ik van Tiebo Jacobs onderstaande tekst in mijn mailbox. 

Ik heb Tiebo leren kennen in mijn periode als eigenaar van een Koi vijver. Tiebo is oprichter van het KoiQuestion platform en ik ben hier enkele jaren bij betrokken geweest. Eigenlijk is daar mijn blog-carrière gestart. 

Wat??? Geen berichtgeving op ons aller Whisky Oss?!

Solidariteit is iets wat Jeroen in het verleden vaak getoond heeft aan mijn adres toen hij als hoofdredacteur van KoiQuestion fungeerde en ik weet hoe fijn het is wanneer je ongevraagd toch goede hulp krijgt. Nu hij het even rustig aan doet, heb ik gemeend een artikel in te sturen. Meer nog is het eigenlijk opportunistisch, want ik wilde eigenlijk al veel langer een onderwerp belichten dat mij in toenemende mate stoort. De verkrijgbaarheid van Single Malt whisky in restaurants en bars in Nederland.

Nu ken ik niet de exacte cijfers, maar het nuttigen van whisky is de afgelopen jaren toegenomen onder vrijwel alle leeftijdsgroepen durf ik stellen. Het gaat hierbij niet om professionele drinkers, maar wel om vriendengroepen die zo nu en dan een BYOB organiseren of gezamenlijk de lokale whisky fair bezoeken. Blogs zoals deze verkleinen het gapende gat waarmee het imago van whisky kampte als elite elixer tot demos drank. Liefhebbers, geen kenners, maar toch wel mensen die bereidwillig zijn de zuiverheid van een single malt te ontdekken, want zo kun je het toch wel noemen. Wanneer je geleerd hebt dat whisky best te hachelen is en je kunt door de alcohol heen proeven, dan kun je je smaakpapillen meenemen op een ontdekkingsreis. 

Een ontdekkingsreis bestaat uit een serie ervaringen opgedaan op verschillende locaties. Nu ben ik zelf ondernemer alsook militair en ik kom echt op vele plaatsen door heel het land. Ik verbaas mij er echter over dat er zo weinig kennis is over whisky bij barpersoneel in restaurants en cafés, laat staan dat zij een of enkele SMW's op voorraad hebben. En het is zo een zonde, want iedere keer wanneer ik een dergelijk gesprek moet voeren is dat een gemiste kans op mijn ontdekkingsreis. In het ervaren van nieuwe whisky's of het leren onderscheiden, appreciëren en ontdekken van whisky's die ik tijdens een eerdere casting 'interessant lekker' heb gevonden. 

Het meest frustrerende van deze ervaring is nog wel dat het helemaal geen probleem hoeft te zijn. Nu kan ik mij voorstellen dat er vaker om een tapbiertje wordt gevraagd dan om een single malt whisky en goedkoop zullen ze niet zijn, maar het is niet zo dat een fles whisky in een week bederft en dat er niet aan valt te verdienen met zo'n 5 euro per 35cc. Vaak moet ik dan ook concluderen dat de kennis er simpelweg niet is. Vorige week nog heb ik aan een Chinees specialiteitenrestaurant aan een kelner uitgelegd wat het verschil is tussen Blended en Single Malt...  Ze zeiden dat ze het niet hadden, terwijl ik een fles Bushmills verstopt zag. Als je niet weet wat je in huis hebt of als je niet weet wat je verkoopt dan is het ook onmogelijk aan te bieden wanneer iemand het vraagt; laat staan dat het op de drankenkaart vermeld staat.

Het is echt niet alleen bij een lokaal specialiteitenrestaurant waar ik dit ervaar. Ook bij diverse vestigingen van Bastion Hotel Groep, v/d Valk Hotels, diverse cafe's en allerlei kwalitatieve restaurants vind je echt niet meer dan een Johnny Walker Black Label als je geluk hebt. De vraag is, kunnen we er iets aan doen? Of ben ik wel die ene malloot die op mijn ontdekkingsreis die onmogelijke vraag stelt? Heb jij eenzelfde ervaring gehad of zelfs meermaals, laat dan een reactie achter en belangrijker misschien nog; positieve ervaringen waar je wel verrassend genoeg een SMW ontdekte. Wanneer je een idee hebt om meer bewustzijn, kennis en aanwezigheid van SMW in uitgaansgelegenheden beschikbaar te maken, let us know; please let us know!

Tiebo, dank je voor deze inzending! Ik denk dat velen hun eigen ervaringen herkennen met vergeefse verzoekjes aan een bar of in een restaurant. Mocht je nou een keer in Amsterdam zijn dan is L&B Whisky aan de Korte Leidsedwarsstraat zeker een aanrader! Daar moet je echt zoeken naar iets anders dan whisky.

Wil je meer lezen van Tiebo? Kijk dan zeker even op de KoiQuestion website. Misschien vind je me nog ergens terug in oude artikelen.

Share
comments
2020  Whisky Oss