Wim vertelt over zijn Whisky-hobby

blendWvL

Dat het delen van onze hobby-ervaringen via deze website ook anderen aan kan zetten tot experimenteren, bleek laatst wel toen we de in serie over de Solera methodiek een stukje publiceerden over het maken van je eigen fles. Wim van Lonkhuijsen maakte vlak na Kerst namelijk op Facebook bekend dat hij, mede naar aanleiding van dit artikel, gestart was met zijn living bottle. Voor ons reden om eens contact op te nemen met Wim. Lees hieronder over het verloop van zijn Whisky-hobby.

Mijn eerste whisky kreeg ik van een maat van mij geschonken, en die had hem van zijn vrouw gekregen die in een slijterij werkte, het was Lagavulin 16y. Meteen het diepe in, dat was denk ik een kleine 20 jaar geleden. Ik begon meer interesse te krijgen in het drankje en met nog 2 vrienden die we meesleepten hadden we onze eerste whiskyclub. De 4 whiskyteers. Gingen onze eigen proefavonden houden, kochten we alle 4 een fles die we dan blind proefden en maakten natuurlijk notities. Vanaf het begin bijgehouden wat ik gedronken en gekocht heb, kan ik iedereen aanraden om dat bij te houden, is erg leuk. Een jaartje ofzo later werd de groep uitgebreid naar eerst 6 leden en even later naar 7 leden en de nieuwe whiskyclub de Lucky7 was geboren. Toen ging het snel veel proefavonden een eigen proefnotitieblok eigen glas.  

Lucky7 

Een eigen website met alle nieuwtjes en tourverslagen. Vanaf 2002 om de 2 jaar een week naar Schotland op studie reis. Mooiste tour gehad bij Bowmore, kregen we een hele mooie 42 jarige black Bowmore tijdens de tour van de toen manager zijn de Percy. 

En natuurlijk whisky kopen, zoveel dat je het niet opgedronken krijgt en dan blijft de verzameling groeien. Toen 3 jaar geleden kreeg ik Diabetes2 en last van mijn lever en heb ik een jaar niet gedronken, toen heb ik ook de website ontbonden, erover schrijven maar het niet kunnen drinken vond ik iets te veel straf. Nu drink ik alleen in het weekend een paar drams. Gaat goed, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, heb ook wel eens een proeverijtje doordeweeks. 

Mijn whisky voorkeur is er niet, in iedere whisky is wel iets moois te vinden, maar Lagavulin vind ik toch wel een whisky die heel bijzonder is in zijn prijsklasse. En toen kwam ik bij jullie een artikel tegen over de Solera fles, had natuurlijk Tony van Rooijen er wel over horen praten, Brand Ambassadeur van Glenfiddich en The Balvenie , maar was zelf niet op het idee gekomen om een Solerafles te maken. Had vroeger wel zelf wat whisky’s gemengd, en dan op de proefavond geschonken.

Mijn mooiste eigen blend (pure malt) was 1 deel Cragganmore 10 jaar 60,1 % 2004 botteling en de reguliere Lagavulin 16 ook 1 deel. Eerst een mengsel gemaakt met een kleine hoeveelheid, daarna van ieder een halve fles. Was erg lekker. 

soleraWvL

Nu mijn huidige Solerafles, er zitten nu de bovenstaande whisky's in, zoals je ziet doe ik van de whisky's 5cl. in de Solerafles maar van de heftige Islay's maar 2.5 cl. Ik ben bang dat die teveel gaan overheersen als ik daar ook 5cl van doe. De proefnotitie van de dram gedronken op 4 jan dus van de bovenste 8 whisky’s bevatte veel sherrytonen, heerlijk zoet, vanille, maar ook rook, medicinaal, fruit(rode vruchten) maar ook een bittertje en droge afdronk die lang bleef hangen. Het nadeel van zo’n Solerafles is dat je verder moet en dus moet blijven vullen en dan weer wachten op die nieuwe vriend die in die fles ontstaat.  

Kijk hier naar een filmpje van de tour die Lucky 7 had bij Bowmore.

Share
comments
2020  Whisky Oss