Even naar Versailles

imageZomaar een zaterdagmiddag in januari. Of ja, zomaar een zaterdag... De zaterdag dat in Amsterdam alweer de tweede dag van Whiskyweekend Amsterdam plaatsvindt. En juist op die dag gaan Peter en ik naar Versailles, de specialist in Whisky, gehuisvest in Nijmegen. Noem het een soort van studiereis. Meteen ook een mooi uitstapje waar vrouwen en kinderen bij meegenomen konden worden. Immers, Oss-Nijmegen is met de Nederlandse Spoorwegen prima te doen en Nijmegen is als stad ook zeker niet ongezellig.

Maar goed, voor ons stond vast dat we zeker een bezoek zouden gaan brengen aan Versailles Dranken Nijmegen. Dat hadden we onszelf al beloofd nadat we in Den Haag eigenaar Caecil Gerrits gesproken hadden. We legden hem toen, als BenRiach kenner, onze voorgaande presentatie voor en hij raadde ons aan af te sluiten  met de Solstice 2nd edition. Een prachtige tip van een man die zich specialiseerde in het Whisky-vak.

Uiteraard was Caecil niet aanwezig vanwege Amsterdam maar dat maakte voor ons bezoekje niet uit. We kwamen immers maar eens kijken en er bleek genoeg te zien! Ze adverteren niet voor niets met het feit dat er "meer dan 1500 verschillende whiskies" zijn. Volgens de website is het aantal nu overigens ruim 1425 maar is het doel om over de 2000 verschillende soorten te gaan.

image 

image

Deze twee foto's geven een mooi beeld maar dit zijn ze nog lang niet allemaal...  Van "normale" distillery bottelingen tot speciale editie's en van een eigen Whisky-lijn in samenwerking met Helen Arthur tot diverse andere onafhankelijke bottelaars, alles is er terug te vinden. Een Whisky waar men bij Versailles zeer trots op is is een speciaal voor Versailles gebottelde Single Cask Glendronach. Deze 11 jarige Virgin Oak Hogshead is, zoals het etiket vermeld, gebotteld te ere van de verhuizing van Versailles in augustus van het afgelopen jaar. Het tekent de band tussen distillery en winkel.

image 

Het aanbod om deze speciale botteling te proeven konden we natuurlijk niet afslaan. Een rijping van 11 jaar op nieuw eiken zorgt voor een vleugje vanille, een vleugje honing maar er zit zeker ook het kruidige in dat je van een Highland whisky mag verwachten. De Whisky doet licht peperig aan op de tong en heeft een prachtige afdronk die lekker blijft hangen. Zeker een die ik binnenkort bij Peter nog eens zal gaan proeven. Hij heeft deze botteling namelijk aangeschaft. Voor mezelf bleef er een andere GlenDronach plakken... Eveneens een Single Cask die in 2002 gedistilleerd is en in 2013 gebotteld. In dit geval gaat het echter om een Pedro Ximinez Puncheon Whisky. Mooi om deze twee eens naast elkaar te zetten.

Untitled 

Ben je ook geïnteresseerd in deze prachtige zaak of wil je er een keer een proeverij bijwonen in de prachtige proefruimte, kijk dan even op de website van Versailles . Wij vonden het zeker de moeite waard en ik denk dat we er zeker nog eens rond gaan kijken. Misschien dat we er zelf ook eens een proeverij kunnen bezoeken, misschien zelfs met wat vrienden uit de "Osse Whisky-scene"?

Share
comments
2019  Whisky Oss