image1 image1 image1

De invloed van turf

Een van de eerste single malt whisky in mijn collectie was een Talisker. Dit was een peated ofwel geturfde malt. Al snel was voor mij duidelijk dat ik rokerige en geturfde whisky’s erg lekker vond. Dit is nu nog steeds wel het geval, maar ik ben inmiddels de andere smaken in whisky’s wel veel meer gaan waarderen. Zo af en toe vind ik een echte zwaar geturfde nog wel lekker, maar over het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar unpeated of een klein peat randje. Hoe komt die smaak van turf dan in de whisky? En hoe kunnen ze dat dan reguleren?

Share
comments

Lees meer: De invloed van turf

Het Solera-project van Jeroen

Solera bottle Jeroen van Gaalen

Als je een hele serie blogs publiceert over het Solera-systeem en het aanleggen van een eigen Solera-bottle kun je het natuurlijk niet maken om er zelf ook niet een aan te leggen. Uiteraard waren Peter en ik daar zelf al mee bezig voordat we aan de serie artikelen begonnen maar wanneer moet je daar dan iets van gaan schrijven? Afgelopen week kwam mijn fles vol en dat was voor mij het moment om het resultaat eens te gaan proeven. Over de achtergrond van dit project vertelde ik hier al. In deze blog zal ik me daarom beperken tot wat er nu eigenlijk allemaal in de fles zit én naar hoe dat dan allemaal tot het resultaat leidt.

Share
comments

Lees meer: Het Solera-project van Jeroen

De bakermat van de Japanse Whisky.

Een Japanse Single Malt, al wel eerder geproefd, maar nog niet in mijn collectie.

 

Share
comments

Lees meer: De bakermat van de Japanse Whisky.

Methanol en Whisky

gist

In een eerdere blog schreef ik al over de gevaren van de aanwezigheid van methanol in drank. Ik sloot af met het feit dat methanol theoretisch ook kan ontstaan in het productieproces van whisky. Is dat dan iets waar we ons zorgen om moeten maken? Ik sprak erover met Patrick van Zuidam, master distiller bij Zuidam Distillers B.V.

Share
comments

Lees meer: Methanol en Whisky

GlenDronach cask #2035 geeft een malt met twee gezichten

imageOns bezoekje aan Versailles Dranken in Nijmegen zorgde ervoor dat ik weer een nieuwe fles Whisky in mijn kast kon zetten. Een fles uit de 2002 Single Cask lijn van GlenDronach en om nog preciezer te zijn, de Pedro Ximinez Puncheon Cask #2035. Een vat dat op Whiskybase en op hetwhiskyforum.nl tot zeer verschillende reacties heeft geleid. Ik moest hem tóch maar eens proberen.

Share
comments

Lees meer: GlenDronach cask #2035 geeft een malt met twee gezichten

2019  Whisky Oss