image1 image1 image1

Wat maakt Auchentoshan zo bijzonder?

De Auchentoshan Distillery is gelegen in de zogenaamde Lowlands. De distillery is in 1823 opgericht en is gevestigd in de buurt van Glasgow. Het grootste kenmerk is het lichte en toegankelijke karakter van de Whiskies. In enkele van onze proeverijen zijn de Classic en de Threewood aan bod gekomen. Ook de Virgin Oak hebben we al eens mogen proeven en inderdaad, de afzonderlijke bottelingen hebben een voor liefhebbers zeer vriendelijk karakter. Hoe komt men bij Auchentoshan tot deze zachte Whisky?

Share
comments

Lees meer: Wat maakt Auchentoshan zo bijzonder?

Met een korreltje zout. Deel 2.

In het eerste deel over de eventuele zoute smaken in Whisky, heb ik geschreven dat het onmogelijk is dat er zout in Whisky zit. De zilte smaken en aroma's worden toch regelmatig in smaaknotities genoemd. In dit tweede deel zal de herkomst van de geuren en smaken duidelijker worden.

Share
comments

Lees meer: Met een korreltje zout. Deel 2.

Met een korreltje zout.

Met een glas Lagavulin in mijn hand, terugdenkend aan de proeverijen en gesprekken van de afgelopen weken, komt een ding steeds weer naar voren. De zilte smaak in sommige Whisky's. Hoe komt dat nu in de Whisky? Is het de zee, of het zeewier? Of toch heel wat anders?...... Op veel proeverijen, forums of andere gelegenheden waar het Whisky betreft, duikt de discussie steeds weer op; Hoe komt het dat er een zilte smaak of zelfs zout geproefd wordt in sommige Malt Whisky's? En is het dan toeval dat de desbetreffende Whisky van een distilleerderij komt die op een eiland of aan de kust is gevestigd? Reden genoeg voor mij om dat eens te onderzoeken.

Share
comments

Lees meer: Met een korreltje zout.

Rijpen op de fles, deel 3 'Finish'

Begin april zijn we ieder een experiment gestart; 'Het rijpen op de fles'. Ingrediƫnten: Een fles Whisky, een lege fles, een stukje eikenhout en een andere drank. De bedoeling: Een (simpele) Whisky verbeteren door er een andere finish aan te geven. In deze blog kun je lezen of dit gelukt is!

Share
comments

Lees meer: Rijpen op de fles, deel 3 'Finish'

Een vergelijk tussen 2 verschillende PX Puncheons

image

Het ruiken aan en het proeven van Whisky is altijd een vergelijking maken ten opzichte van iets anders. Het resultaat heeft namelijk altijd te maken met iets dat je al eerder hebt geroken of geproefd. Een andere Whisky die je ooit dronk kan dienen als referentiekader. Natuurlijk zou je zeggen maar ook geuren en smaken van compleet andere zaken kunnen een plek in je geheugen hebben. Zo kan een snoepje dat je kreeg toen je als kind bij je opa en oma op bezoek ging ineens "terugkomen" in het smaakpallet van je glaasje Whisky. De mooiste vergelijking is naar mijn idee echter het vergelijken van twee exact dezelfde spirits die in twee verschillende vaten gerijpt zijn.

Share
comments

Lees meer: Een vergelijk tussen 2 verschillende PX Puncheons

2018  Whisky Oss