image1 image1 image1

Water bij de wijn... ehhh whisky

Untitled

De één zweert erbij en de ander gruwelt er van en voor beiden valt iets te zeggen. Moet je water toevoegen aan je glaasje Whisky of moet je het juist drinken zoals het gebotteld is? Ieder is natuurlijk vrij in zijn of haar keuze en het is zeker niet aan mij om er een waardeoordeel over te vellen. Het is wel aan mij om te vertellen wat de toevoeging van water nu eigenlijk doet met je Whisky.

Share
comments

Lees meer: Water bij de wijn... ehhh whisky

Dat zou mooi zijn

lslayfestivallogo

Het moet er eigenlijk wel een keer van komen dat Peter en ik op pad gaan naar het buitenland. Een trip naar Schotland om daar eens wat distillery's te bezoeken staat dan ook hoog op onze to-do-list maar ja, wanneer komt het er dan van? En als het er dan van komt, waar kunnen we dan naartoe?

Share
comments

Lees meer: Dat zou mooi zijn

Het Solera-project van Jeroen

Solera bottle Jeroen van Gaalen

Als je een hele serie blogs publiceert over het Solera-systeem en het aanleggen van een eigen Solera-bottle kun je het natuurlijk niet maken om er zelf ook niet een aan te leggen. Uiteraard waren Peter en ik daar zelf al mee bezig voordat we aan de serie artikelen begonnen maar wanneer moet je daar dan iets van gaan schrijven? Afgelopen week kwam mijn fles vol en dat was voor mij het moment om het resultaat eens te gaan proeven. Over de achtergrond van dit project vertelde ik hier al. In deze blog zal ik me daarom beperken tot wat er nu eigenlijk allemaal in de fles zit én naar hoe dat dan allemaal tot het resultaat leidt.

Share
comments

Lees meer: Het Solera-project van Jeroen

De invloed van turf

Een van de eerste single malt whisky in mijn collectie was een Talisker. Dit was een peated ofwel geturfde malt. Al snel was voor mij duidelijk dat ik rokerige en geturfde whisky’s erg lekker vond. Dit is nu nog steeds wel het geval, maar ik ben inmiddels de andere smaken in whisky’s wel veel meer gaan waarderen. Zo af en toe vind ik een echte zwaar geturfde nog wel lekker, maar over het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar unpeated of een klein peat randje. Hoe komt die smaak van turf dan in de whisky? En hoe kunnen ze dat dan reguleren?

Share
comments

Lees meer: De invloed van turf

Methanol en Whisky

gist

In een eerdere blog schreef ik al over de gevaren van de aanwezigheid van methanol in drank. Ik sloot af met het feit dat methanol theoretisch ook kan ontstaan in het productieproces van whisky. Is dat dan iets waar we ons zorgen om moeten maken? Ik sprak erover met Patrick van Zuidam, master distiller bij Zuidam Distillers B.V.

Share
comments

Lees meer: Methanol en Whisky

2017  Whisky Oss