image1 image1 image1

Rijpen op de fles, deel 3 'Finish'

Begin april zijn we ieder een experiment gestart; 'Het rijpen op de fles'. Ingrediënten: Een fles Whisky, een lege fles, een stukje eikenhout en een andere drank. De bedoeling: Een (simpele) Whisky verbeteren door er een andere finish aan te geven. In deze blog kun je lezen of dit gelukt is!

Share
comments

Lees meer: Rijpen op de fles, deel 3 'Finish'

Met een korreltje zout.

Met een glas Lagavulin in mijn hand, terugdenkend aan de proeverijen en gesprekken van de afgelopen weken, komt een ding steeds weer naar voren. De zilte smaak in sommige Whisky's. Hoe komt dat nu in de Whisky? Is het de zee, of het zeewier? Of toch heel wat anders?...... Op veel proeverijen, forums of andere gelegenheden waar het Whisky betreft, duikt de discussie steeds weer op; Hoe komt het dat er een zilte smaak of zelfs zout geproefd wordt in sommige Malt Whisky's? En is het dan toeval dat de desbetreffende Whisky van een distilleerderij komt die op een eiland of aan de kust is gevestigd? Reden genoeg voor mij om dat eens te onderzoeken.

Share
comments

Lees meer: Met een korreltje zout.

Hoe gaat het met de nieuwe Millstone Stills?

Nieuw1

Sinds het Haagse Whiskyfestival van afgelopen jaar hebben we contact gehouden met Patrick van Zuidam, masterdistiller bij Zuidam Distillers B.V. en drijvende kracht achter Millstone Whisky. We waren al een keer op bezoek in Baarle Nassau maar met name via de Social Media hebben we regelmatig contact. Zo draaide een vraag aan Patrick uit tot onderstaand gesprek in de Facebook chat.

Share
comments

Lees meer: Hoe gaat het met de nieuwe Millstone Stills?

Een vergelijk tussen 2 verschillende PX Puncheons

image

Het ruiken aan en het proeven van Whisky is altijd een vergelijking maken ten opzichte van iets anders. Het resultaat heeft namelijk altijd te maken met iets dat je al eerder hebt geroken of geproefd. Een andere Whisky die je ooit dronk kan dienen als referentiekader. Natuurlijk zou je zeggen maar ook geuren en smaken van compleet andere zaken kunnen een plek in je geheugen hebben. Zo kan een snoepje dat je kreeg toen je als kind bij je opa en oma op bezoek ging ineens "terugkomen" in het smaakpallet van je glaasje Whisky. De mooiste vergelijking is naar mijn idee echter het vergelijken van twee exact dezelfde spirits die in twee verschillende vaten gerijpt zijn.

Share
comments

Lees meer: Een vergelijk tussen 2 verschillende PX Puncheons

2 keer dezelfde spirit en toch verschillend

WhiskyOss

Facebook, Single Malt Whisky Group, 17 maart 2014. Een normale maandagavond verandert wanneer ik in deze groep een foto voorbij zie komen van een fles die ik ook in mijn collectie meen te herkennen. Toch zijn er verschillen te zien als ik het etiket wat nader bekijk. Een aantal belangrijke dingen is echter wél hetzelfde… Meteen ontstaat er een idee voor een vergelijking tussen de twee bottelingen.

Share
comments

Lees meer: 2 keer dezelfde spirit en toch verschillend

2017  Whisky Oss