image1 image1 image1

Aberlour 16yo Double Cask Matured

Untitled

De Aberlour Distillery staat bekend als een distillery waar zeer mooie Whisky's vandaan komen. Het is tevens de distillery waar ik mijn eerste ervaring met sherrygerijpte Whisky mee had. De literfles van de 12yo Sherry Cask Matured die ik ooit van mijn vrouw kreeg, doet nu nog dienst als mijn Solera fles. De originele inhoud beviel me zeer goed en dat zorgde er mede voor dat ik me meer ging verdiepen in Whisky.

Mijn eerste Whiskyaankoop op Franse bodem ooit. Je wil immers toch ook op vakantie een lekker glaasje kunnen drinken. De verpakking zag er mooi uit en met een mooi prijskaartje eraan kon ik me hier geen bult aan vallen. Een prachtige en herkenbaar vormgegeven fles in een groene lederlook "schatkist" waarin zich in het Frans de smaaknotities bevinden én die tevens een notitieboekje bevat om je eigen ervaringen te noteren. En dat gewoon verkrijgbaar in de supermarkt...

20140813-DSC_0119 

Het mooie aan deze Whisky is de wijze waarop deze is gemaakt. Dit is namelijk niet een standaard Bourbon gerijpte Whisky met een Sherry finish. In dit geval gaat het om een zorgvuldig gekozen menging van Whisky die minimaal 16 jaar heeft gerijpt op Bourbon casks én Whisky die voor minimaal 16 jaar heeft gerijpt op Sherry casks. Van beide rijpingen moet dus een en ander terug te vinden zijn in de beleving. Hierbij moet ik vooraf wel even melden dat ik het persoonlijk jammer vind dat er naar alle waarschijnlijkheid gebruik gemaakt is van caramelkleuring en gekoelde filtering.

Neus: De geur doet fris en zoet aan, hints van bloesem en hooi. Kruidig en moutig

Smaak: Een licht kruidige smaak, zoete honing, zoethout. Ook proef ik rozijnen en iets in de richting van koffie, mokka.

Body: Medium

Finish: Kruidig, zoet. Mokka komt hier ook weer terug

20140813-DSC_0124 

Een mooie Single Malt die op Whiskybase een score haalt van ruim 83 punten. Mijn persoonlijke score kom op 84 en als ik dan even terug ga naar de kleuring en de chill filtering... vraag ik me toch af of deze in de puurdere vorm een 87 of meer zou scoren. We zullen het nooit weten.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss