image1 image1 image1

Kornog Taouarc'h Pevared 14 SC

20140814-DSC_0279

Zoals ik in een eerdere blog al vertelde ben ik tijdens mijn vakantie in Bretagne op bezoek geweest bij de Glann Ar Mor Distillery in L'Armor Pleubian. Na het proeven van enkele mooie producten van de Celtic Whisky Compagnie kwam de geturfde spirit van de eigen distillery aan bod. Dáár kwam ik voor en dus moest er een fles mee naar Nederland. De Kornog Taouarc'h Pevared 14 SC werd de fles van mijn keuze.

Een Whisky zonder leeftijdsaanduiding (een NAS dus), unchillfilterd, niet kunstmatig gekleurd en gebotteld op een alcoholpercentage van 46%. Het getal 14 op het etiket slaat op het jaar van botteling, in dit geval dus 2014. De aanduiding SC staat voor de rijping. Deze spirit is namelijk volledig gerijpt op 3 firstfill Sauternes Casks. In totaal zijn er van deze batch 1039 flessen gebotteld.

20140826-DSC_0451 

Het water dat gebruikt wordt voor de productie van deze Whisky wordt bij de distillery vanuit een 45 meter diepe bron gewonnen. De geturfde gerstemout wordt vanuit Schotland geïmporteerd. De mout bevat zo'n 35 tot 40ppm aan fenolen. De uiteindelijke spirit bevat nog zo'n 30 tot 35ppm wat zorgt voor licht geturfd karakter. De productie van de Whisky vindt vanuit de ideologie van Jean en Martine Donnay plaats op een traditionele wijze. Een fermentatieproces van 36 uur en een vuurgestookte distillatie die ongeveer 24 uur per batch in beslag neemt, moeten zorgen voor een mooi product. De rijping in het aan zee gelegen warehouse zorgt voor de verdere vorming van het karakter van de Whisky.

20140826-DSC_0449 

Neus: Zoals te verwachten is er een lichte turfinvloed. Verder komt er een zoete geur van druiven boven die de invloed van de Sauternes Casks bevestigt. De geur komt ietwat vlezig over. Niet rokerig.

Smaak: Voor een waarschijnlijk vrij jonge Whisky is de smaak redelijk vol te noemen. Ook hier een lichte turf en vooral het zoet van de Sauternes Casks.

Afdronk: De afdronk is vrij lang, zeker gezien de waarschijnlijk jonge leeftijd. Eerst doet de afdronk wat droog en geturfd aan. Het zoet neemt de afdronk vervolgens over en blijft het langst hangen.

Ik vind het een heel mooie Whisky. Het is niet je alledaagse turfwhisky maar er is een mooie balans gevonden tussen de zachte turf en de zoete wijnvaten.

Share
comments
2020  Whisky Oss