image1 image1 image1

Vakantiegevoel

image

Ik kan het toch niet helemaal laten. Peter is al heerlijk op vakantie met zijn gezinnetje maar ik vertrek pas over een aantal dagen met vrouw en kids naar onze vakantiebestemming. Mijn vakantie is echter wel echt begonnen en wat doe je dan op een heerlijke zomeravond als er weer eens niets op TV is? Juist, even een blogje schrijven!

Het vakantiegevoel van Jeroen. Buiten zitten bij de open haard, muziekje aan op de iPad, laptop op schoot en op tafel een heerlijk glas Whisky. Nergens te koop en niet te evenaren als je hem na zou willen maken aangezien een aantal van de bestanddelen niet of zeer moeilijk te verkrijgen zijn. Laat staan dat je de gehele combinatie in de juiste hoeveelheden bij elkaar krijgt om mijn Solera bij elkaar te blenden. Dit is naar mijn idee toch wel één van de mooiste dingen die de Whiskyhobby me tot nu toe heeft gebracht!

De kleur is zeer uitnodigend en het is dat ik weet dat bijna alle bestanddelen hun natuurlijke kleur hadden maar anders zou je bijna zeggen dat er wat caramel kleurstof aan toegevoegd is. Je zou er haast van gaan begrijpen dat dergelijke toevoegingen commercieel gezien een meerwaarde kunnen hebben. Behalve dan voor mensen die van echt houden.

Het precieze percentage alcohol weet ik helaas niet. Ik zou eigenlijk eens ergens een densimeter op de kop moeten tikken om het precies te meten. Ik verwacht dat de uitslag dan zo rond de 47% zal zitten, uitgaande van de afzonderlijke bestanddelen en hun ABV. Op een enkel bestanddeel na is er geen gekoelde filtering toegepast en dat komt de smaaksensatie zeer ten goede. Let wel, dit is zonder toevoeging van water en eerlijk gezegd, ik vind het zonde om aan deze blended malt ook maar een druppel water toe te voegen.

image

Neus: Een tijdje geleden schreef ik nog over deze Solera. De fles bevat toch zeker een aantal behoorlijk geturfde Whisky's en toch ruik je de turf met de huidige samenstelling niet of nauwelijks. Het zijn vooral de zoete Sherry tonen van gedroogd fruit, chocolade en mokka die worden aangevuld met wat bloesem, honing en vanille op de achtergrond. Een complexe neus maar dat mag je ook wel verwachten van een blended malt als deze.

Smaak: Licht peperig, licht kruidig, vooral zoet en toch een klein beetje turf op de achtergrond. Gedroogde pruimen, rozijnen, koffie, chocolade. De smaken wisselen elkaar prachtig af.

Body: Een fluweelzacht gevoel in de mond, romig, een prachtig volle body!

Finish: De finish is lang! Naarmate meer speeksel de mond passeert, komen de verschillende smaken uit het smaakpallet weer boven en dat zeker zo'n 20 minuten lang!

Ik zou werkelijk iedereen aan willen raden deze fles te kopen maar ja, zoals ik eerder al zei, dit mengsel is niet te koop... Maak daarom je eigen Solera van je meest bijzondere Whisky's en geniet op speciale momenten van het resultaat.

 

Prettige vakantie!

Share
comments
2020  Whisky Oss