image1 image1 image1

Benromach 10yo VS Benromach Vintage 1976

Untitled

Een aantal weken geleden zag ik op Facebook een bericht van Jan Beek verschijnen waarin whiskybloggers werd gevraagd of ze wilden schrijven over een Benromach Whisky. Het bleek te gaan om de Vintage 1976. Maar natuurlijk willen wij aan zoiets meewerken en dus stuurde ik Jan een bericht. Een half uur later lagen onze gegevens in Schotland en dan… afwachten.

Deze week was het dan zover. Een koeriersdienst stond aan de deur met het waardevolle pakket uit Schotland. Het Vintage 1976 sample werd vergezeld door een sample van de nieuwe 10-jarige variant en een begeleidend schrijven waarin Managing Director Michael G. C. Urquhart uitlegt waarom deze samples samen verzonden zijn.

Untitled 

"We think the fingerprint links the two. But that's our opinion. What's yours?"

Dát is een insteek die door ons zeer gewaardeerd wordt! Geen opsomming van de officiële notities maar onze eigen mening ventileren. Dát is leuk om te doen en dus kwam ik afgelopen woensdag bij Peter met in de tas ons "huiswerk". Vier glazen werden klaargezet, een glas water met een pipet, notitieboekjes, pennen. We waren er klaar voor.

Eerst de 10-jarige (sample afkomstig van Gordon & MacPhail) maar eens verdelen over de Glencairn glazen. Een glas om neat te proeven en een glas om wat water aan toe te voegen, drie druppels water in 15ml whisky om precies te zijn, we kunnen aan de slag!

Untitled

Neus: Rokerig, lichte turf met op de achtergrond wat kruidige tinten en wat mout. Ondanks het alcoholpercentage van 43% een vrij scherpe alcoholische neus. Bij toevoeging van slechts enkele druppels water opent de geur zich vrij spectaculair. De "scherpe" geur maakt plaats voor zoetere tinten van vanille, honing en chocolade. Op de achtergrond blijft de turf prachtig overeind.

Smaak: Voor de vrij jonge leeftijd doet deze Benromach vrij vol en romig aan in de mond. Smaaktinten variërend van zoet, moutig en kruidig wisselen elkaar af zonder overheersend te zijn. Ook de turf is op een zeer prettige manier aanwezig. Het geheel deed mij een beetje denken aan de 12-jarige Caol Ila. Het toevoegen water heeft tot gevolg dat juist het kruidige meer tot uiting komt. Iets wat je bij de neus niet zou zeggen. Verrassend.

Finish: De finish is niet heel lang maar wel prettig. De lichte turf en zoete tonen worden bij toevoeging van water wat ge-upgrade met licht peperige kruiden. Al met al een Whisky waar wij het cijfer 8,3 aan geven!

Dan is het de beurt aan de Vintage 1976. Een Whisky die gedistilleerd is tussen de geboortejaren van Peter en mezelf in en gebotteld werd in 2010. Deze heeft dus een rijping van 34 jaar op first fill en refill Sherry Hogsheads. Aan de strogele kleur te zien denken we wel dat de Sherryvaten vervaardigd zijn uit Amerikaans wit eiken. Ook dit sample wordt verdeeld over twee glazen en aan één glas worden ook weer 3 druppels water toegevoegd.

Untitled

Neus: De neus is heel anders dan de 10-jarige. Meteen komen prachtige zoete sherrytinten boven die worden aangevuld met wat mouttinten. Ik ruik ook iets van zoethout of laurier en dat belooft meestal iets goeds. Met toegevoegd water ruikt de Whisky direct zachter en wat zoeter. Ik raak hier ook het vleugje laurier kwijt. Waar de 10-jarige zich meer opent met water wordt de Vintage juist minder complex naar ons idee.

Smaak: Een redelijk volle romige smaakbeleving! Complexe, kruidige Whisky met mouttinten en vooral achter in de mond een echte Sherry-beleving. Gek genoeg is het juist Peter die in de smaak iets van laurier herkent. Ik proef hier juist meer chocolade en mokka. Ook hier komt bij toevoeging van water een ietwat kruidiger karakter naar boven. Het geeft de Whisky iets meer pit en toch komt ook de zoete chocolade meer tot uiting.

Finish: Een prachtige, complexe finish. Zoet, licht kruidig en voor het eerst wat rokerig. Iets dat we in de geur en smaak nog niet tegen waren gekomen. De finish blijft ook met water goed overeind. De volle smaak en het complexe karakter van de Vintage 1976 zorgen ervoor dat we deze Whisky het respectabele cijfer 8,7 geven.

Een mooie vergelijking tussen twee Whisky's van de Benromach Distillery. Vergelijkbaar? Ja, verschillend? Jazeker! Het geturfde van de 10 jaar oude is uiteraard heel anders dan het licht rokerige bij de Vintage. Wat ons verder vooral opviel is het gedrag met toevoeging van water. In beide gevallen is evenveel water toegevoegd aan evenveel Whisky. Bij de 10-jarige zorgt het water voor een prettiger ervaring. De Vintage 1976 verliest juist wat van de charme wanneer er water bij komt. Beide zijn in ieder geval whisky's die we graag in de kast zouden hebben. De kans dat dat met de Vintage gaat gebeuren is prijstechnisch gezien nihil maar deze vergelijking heeft onze interesse in de Benromach Distillery zeker gewekt!

Benromach, Gordon & MacPhail en natuurlijk Jan Beek bedankt voor deze mooie ervaring!

Share
comments
2020  Whisky Oss