image1 image1 image1

Zomers whiskygenot

manzana_granny_smith

Of het nu door het afgelopen WK voetbal komt of juist door het aangebroken zomerseizoen, ik kan er de vinger nog niet helemaal op leggen. Feit is wel dat ik merk dat ik nu minder snel een glaasje in zal schenken dan pakweg een maand geleden. Zeg nou zelf, bij een graadje of 27 smaakt een koud biertje toch zeker zo goed? En toch zijn er ook andere mogelijkheden.

In de winter is het voor velen de periode om een stevig geturfde Islay Whisky in het glas te hebben. Voor de mensen die niet van turf houden zijn er ook enkele zeer kruidige Sherry rijpingen beschikbaar voor de koudere periode. Op de een of andere manier kunnen onze smaakpapillen deze intense sensaties dan beter verwerken dan in de zomer.

In het voorjaar is het lekker om de turf (of het kruidige) wat af te zwakken en langzaam over te gaan naar wat zoetere smaken. Sherry-, Port- of Wijn finishes kunnen hierbij mooie ervaringen geven maar ook een mooie Bourbonrijping kan met de karakteristieke honing en vanille tinten een mooie voorjaarsavond begeleiden. In het najaar kom je een beetje dezelfde overgang in tegengestelde richting tegen. Een mooie najaarsavond met een zoutje, een koude regenachtige avond met turf of zware kruiden.

2014-07-151 

Maar nu, nu het zomer is, wat doe je dan met je Whisky? Een Whisky met een uitgesproken fruitige smaak kan in de zomer erg lekker zijn. Glencadam 14yo Oloroso finish is wat dat betreft een mooi voorbeeld. Een licht kruidige Whisky die zich vooral kenmerkt door een smaak van Granny Smith appels. Het is juist die appelsmaak die zorgt voor het zomerse genot. De Dark Rum finish uit het Benriach assortiment is ook een typische dram voor een mooie zomeravond. Ook hier komt het appeltje naar voren maar dan hangt er ook nog eens een vleugje Caraïben overheen.

Iets waar we met z'n allen niet zo snel aan zullen denken is het koud drinken van je Whisky. Dan bedoel ik niet een blokje ijs erin maar gewoon ijs-en-ijskoud alsof het Jägermeister was. De Whisky wordt door de koeling wat stroperiger van structuur en de neus wordt uiteraard een stuk minder intensief. Dat wordt echter in de mond volledig goedgemaakt. Zet maar eens een sample van een Whisky in de vriezer. Neem na een dag eens een slok en laat deze in de mond opwarmen en je zal merken dat je de originele smaken vrij voelt komen. Het drinken van Whisky is normaal gezien een samenspel van geur en smaak maar dit kan ook een mooie ervaring opleveren.

Jagermeister 

Mocht het nou echt een hete zomer worden dan zal het er waarschijnlijk op neer komen dat er een klein scheutje lekkers over een prachtige ijscoupe geschonken wordt. Ook niet verkeerd toch?

Share
comments
2020  Whisky Oss