image1 image1 image1

Hout, de wortel van een groeiend probleem. Deel 3

Untitled

Soms heb je van die onderwerpen die een beetje in je achterhoofd blijven hangen. Dan vang je weer ergens iets op dat moeiteloos te linken is aan dat onderwerp en dan heeft dat natuurlijk weer een actie tot gevolg. Zo ook in dit geval. Na mijn vorige blogs over de eikenhout problematiek kreeg ik in de afgelopen weken enkele malen, onafhankelijk van elkaar, zo'n aanwakkerende ervaring.

Onbewust gebeurde dat namelijk toen ik laatst bij Versailles in Nijmegen binnenliep en hoorde over een Whisky die gerijpt was op een Rum vat en gefinished op een Bourbon vat. In het verlengde daarvan was in de laatste editie van WhiskyEtc te lezen dat men bij Whyte&Mackay experimenteert met het ver-Sherry-en van gebruikte Whiskyvaten. Ook met rijping op ex-Wijn vaten wordt geëxperimenteerd. Met andere woorden, de industrie is zich bewust van de schaarste en zoekt naar uitwegen. Voor ons als liefhebber kan dit nog wel eens een mooie uitbreiding op smaakgebied betekenen.

Untitled 

De andere trigger vond afgelopen week plaats. Peter in ik waren op bezoek bij groot Whiskyliefhebbers Peter en Wilma. Met een indrukwekkende collectie in huis en de nodige Whisky-gerelateerde reiservaring op zak is het altijd gezellig met hen een lekker glaasje te nuttigen. Uiteraard komen dan ook wat onderwerpen van de site aan bod en zo ging het ook even over het hout. Niet alleen over wat de industrie zou moeten doen maar, met een lach, over wat wij zelf kunnen betekenen. Tja, en dan is de stap naar een eik in de achtertuin ineens niet meer zo heel groot toch?

Nee niet een van een meter of tien hoog. Gewoon een piepjong eikje dat onder "moedereik" probeerde op te groeien, niet wetende dat de grasmaaier van de gemeente daar binnenkort een einde aan zal maken. Dan maar uit de grond steken en thuis in een pot proberen te laten groeien. Voldoende licht, voldoende water, voldoende bescherming tegen de elementen en dan maar eens kijken of het eikje wil groeien. Als Whiskydrinker heb ik er immers voor gezorgd dat ook voor mijn collectie een aantal vaten gemaakt is. Proberen een boompje te laten groeien is dan toch een kleine moeite.

Untitled 

Kijk eens om je heen als jein een park loopt. Wellicht kom je ook nog ergens een jong eikje tegen. Een lege bloempot en wat verse tuinaarde en wie weet. Ga je ermee aan de slag, deel dan ook op Twitter je ervaringen via @GrowAnOak.

Share
comments
2020  Whisky Oss