image1 image1 image1

Versailles' Helen Arthur Single Cask Collection, deel 2

image

Zoals beloofd is hier deel 2 over de Helen Arthur Single Cask Collection. Soms moet je nou eenmaal kiezen niet alle informatie die je wil vertellen in één verhaal te zetten. Dat is helemaal het geval als je een behoorlijke hoeveelheid informatie tot je beschikking hebt. Mijn gesprek met Caecil Gerrits bracht me een mooi achtergrondverhaal dat het verdient in een aparte blog uitgeschreven te worden.

Als schrijfster van diverse Whiskyboeken (inmiddels 9 titels in meerdere talen uitgebracht) verdiende Helen Arthur al in de jaren '80 van de vorige eeuw haar credits in de Whiskywereld. Haar werkzaamheden voor en met diverse grote distilleries zorgden voor een zeer groot netwerk. Haar inspanningen leidden uiteindelijk ook tot haar lidmaatschap bij de "Keepers of the Quaich", een exclusieve organisatie met een internationaal gezelschap van mensen zich bijzonder inzetten voor de wereld van de Whisky.

Untitled 

In Nederland liep in die periode Caecil Gerrits rond met het idee een in Whisky gespecialiseerde "slijterij" op te zetten met een gigantisch aanbod aan Whisky's. Zijn ambitie leidde ertoe dat hij merken als Benriach en Glendronach naar Nederland haalde. Zijn inspanningen op dit gebied zorgden er tevens voor dat ook hij kon toetreden tot het "Keepers of the Quaich" gezelschap.

Zo rond de eeuwwisseling kwamen beiden elkaar tegen bij een wederzijdse connectie en daar ontstond een gesprek waar de basis gelegd werd voor de realisatie van een mooie ambitie; een eigen lijn van bottelingen. Een initiatief van Caecil waar Helen in eerste instantie wat terughoudend op reageerde. Toen echter bij een blinde proeverij bij Douglas Laing 10 samples werden beoordeeld en de top 5 er zowel in volgorde als in smaaknotities exact hetzelfde uitzag, zag Helen dat het wel goed zat.

Inmiddels zijn we 13 jaar verder en zijn er 16 bottelingen uitgebracht in dit samenwerkingsverband. Nummer 17 zit er misschien dit jaar ook nog aan te komen en dan liggen er nog eens 13 andere vaten rustig te rijpen tot hun tijd daar is. Normaal gesproken laten Caecil en Helen hun vaten minimaal 10 jaar rijpen maar de voorkeur gaat uit naar een minimum van 12 jaar. De ontwikkeling van deze vaten wordt gemiddeld 4 a 5 keer per jaar gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de Whisky optimaal is als overgegaan wordt tot botteling.

Untitled 

Single Cask bottelingen, stuk voor stuk bijzondere flessen in een écht beperkte oplage. Niet alleen maar van de grote namen maar juist ook juweeltjes van wat kleinere distillery's zoals de Tullibardine en Inchgower die ik nu in mijn collectie heb staan. De volgende botteling ga ik zeker ook in de gaten houden. Ik kan alvast verklappen dat die gerijpt wordt op een vat naar mijn smaak.

Ben je ook benieuwd naar Whisky's uit deze serie? Breng eens een bezoekje aan Versailles Dranken in Nijmegen.

Share
comments
2020  Whisky Oss