image1 image1 image1

Twee 15-jarige Sherry-rijpingen vergeleken

Untitled

Toen ik een hele tijd geleden op Facebook aangaf dat ik de 15yrs Revival van Glendronach had toegevoegd aan mijn collectie was één van de eerste reacties "die is heerlijk en die je moet je zeker ook eens naast de Glenfarclas 15yrs zetten". De Glendronach is inmiddels op en ik heb er van genoten. De plaats in de kast is nu ingenomen door… de Glenfarclas 15yrs. Uiteraard heb ik nog een sample van de Glendronach achter gehouden. Die vergelijking tussen deze twee prachtige Sherrymonsters moest er immers komen.

Zowel Glendronach als Glenfarclas staan bekend om hun "ouderwetse" Sherryrijpingen. Daar waar het vroeger heel normaal was dat Sherryvaten gebruikt werden voor de rijping van Whisky, is dat principe tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Schaarste van goede vaten én de groeiende Whiskymarkt hebben ervoor gezorgd dat er gekozen werd voor andere "bronnen". Veruit de meeste merken maken gebruik van Bourbonvaten voor de rijping van hun spirits. De beide Whisky's die nu voor me op tafel staan zijn echter niet met Bourbon in aanraking geweest maar hebben minimaal 15 jaar in Sherryvaten gerijpt. Tijd om de vergelijking maar te starten.

UntitledAls je naar de kleur kijkt valt op dat de Glendronach iets donkerder is van kleur. Meer een amberbruine tint ten opzichte van het goudgeel van de Glenfarclas. In beide gevallen is het de kleur zoals deze in het vat is ontstaan. Er is dus geen kleurstof toegevoegd en dat is zeker een pluspunt. Beide Whisky's zijn ook unchillfiltered zodat de geur- en smaakstoffen beter behouden zijn gebleven.

Niet alleen de kleur is verschillend bij beide glaasjes. Waar de Glendronach een zware zoete Sherrygeur prijsgeeft waar rozijnen, gedroogd fruit en chocolade naar voren komen, is de Glenfarclas toch wat bescheidener van aard. Sherry jazeker, zoet jazeker maar hier ruik ik ook iets anders. Ik ruik hier meer invloeden van het hout dan van de Sherry. Meer een nootachtige geur, beetje vanille en hij doet me vaag denken aan koffie. Beiden bieden een zeer mooie complexe geur maar een hele lichte voorkeur voor de Glendronach heb ik wel.

In de mond doet de Glenfarclas wat voller aan dan de Glendronach. Glenfarclas geeft een zoete, licht kruidige smaak met hints van gedroogd fruit en noten. Glendronach is iets zoeter en vooral peperiger. Zowel de smaak van rozijnen als chocolade komen hier naar voren. Als ik in de smaak een keuze moet maken dan gaat de voorkeur in dit geval uit naar de Glenfarclas. Iets voller van smaak en iets meer diepgang maar het zit dicht bij elkaar.

Ook in de afdronk liggen beide samples dicht bij elkaar. De één iets meer "tutti frutti" achter in de mond, de ander wat meer peper op de tong. Beiden zijn zeer prettig van lengte. De stemming zal bepalen welke fles op welk moment de favoriet zal zijn. Tenminste, als je ze allebei nog in huis hebt...

 

 

Share
comments
2020  Whisky Oss