image1 image1 image1

Hout, de wortel van een groeiend probleem. Deel 2

Untitled

Toen ik vorige week deel 1 had geschreven en daarna een stuk met mijn honden ging wandelen, zag ik op mijn vaste looproute een aantal potentieel prachtige Whiskyvaten staan. Tien prachtige eiken met een stamdiameter van tussen de 60 en de 80 centimeter, daar moeten toch wel wat duigen uit te zagen zijn. Tja, ook de eikenhouten tafel waar ik deze blog aan schrijf had prima dienst kunnen doen als Whiskyvat. De schoonheid van een oude eik in de natuur en ook het gebruik van eikenhout in de meubelindustrie komen de drankindustrie niet ten goede.

Hoe kunnen we nu de groei van de Whiskymarkt bijbenen als er steeds minder eikenhout beschikbaar wordt? Zoals ik in deel 1 al schreef heb ik wel een paar ideetjes.

 

  • Tijdelijke stop op het gebruik van eikenhout in de meubelindustrie. Eiken die gekapt worden voor een periode van 5 jaar alleen nog gebruiken voor het maken van vaten voor de drankindustrie.
  • Kleinere vaten gebruiken in de Sherry en Port industrie. Door het gebruik van kleinere vaten is een kortere rijping mogelijk waardoor de vaten sneller vrij kunnen komen voor de Whiskyindustrie. Ook daar is met kleinere vaten een kortere rijping mogelijk doordat smaken sneller worden afgegeven. Een bijkomend voordeel is dat er met kleinere vaten mogelijk minder afvalhout zal zijn.
  • Gebruik dunnere duigen in de vaten. Door het gebruik van dunnere duigen kunnen er meer duigen uit een stam gezaagd worden. Natuurlijk zijn stevigheid en lekdichtheid zeer belangrijk maar een millimeter of 2 minder zou toch moeten kunnen? Puncheon vaten zijn ook uit dunner hout gemaakt dan Sherry butts.
  • Gebruik van dunnere zaagbladen in de houtverwerking. Kijk eens naar de tanden van een zaagblad van een cirkelzaag. Deze zijn vaak  zo'n 3 tot 5 millimeter van dikte. Zou dat, eventueel met gebruik van andere metalen, niet wat dunner kunnen?

Untitled 

Untitled 

Zomaar wat ideetjes die vooral te maken hebben met het voor de Whiskyindustrie efficiënter gebruiken van de voorraad eikenhout. Je zou echter ook vanuit andere perspectieven naar oplossingen kunnen zoeken. Waar je namelijk eiken kapt, zal je ook moeten zorgen dat er nieuwe aanwas voor terugkomt. Zou daar iets in te verzinnen zijn?

  • Groeiseizoenen kunstmatig verlengen. Door eiken te "verbouwen" in gecontroleerde systemen als zeer grote kassen, zou het mogelijk moeten zijn de groei van eiken jaarlijks sneller te laten verlopen. Dit zou betekenen dat de bomen eerder een dikte bereiken die bruikbaar is voor "onze" doelstellingen.

Untitled 

Zo zijn er van achter de laptop aan de eikenhouten tafel nog wel wat mogelijkheden te bedenken die het voortbestaan van de Whiskyindustrie kunnen borgen. Ach en als het dan echt niet anders zou kunnen, zou het mij niks verbazen als er over enkele jaren overgestapt wordt naar andere houtsoorten. Nood breekt immers wetten. En anders noemen ze op ander hout gerijpte spirit maar geen Whisky meer. Een markt voor een compleet nieuwe drank?

 

Share
comments
2020  Whisky Oss