image1 image1 image1

Hout, de wortel van een groeiend probleem. Deel 1

natural_oak_wood

Terwijl de Whiskywereld groeit in populariteit en consumptie, begint juist deze groei langzaam zijn tol te eisen. Natuurlijk, nieuwe varianten als Virgin Oak en het groeiend aantal andere No Age Statement (NAS) bottelingen zijn erg leuk voor de commercie. Ook het groeiend aantal verschillende wijn-finishes is erg interessant maar zou dat de enige reden zijn waarom de distilleries ze uitbrengen?

Bij wet is vastgelegd dat de rijping van Whisky plaats moet vinden in eikenhouten vaten. Ook de wereld van de verschillende wijnen, en daar reken ik ook de Sherry en Port productie even bij, maakt gebruik van eikenhout. Al deze producten hebben hun verschillende rijpingsperioden nodig en houden op deze manier de vaten bezet. De productie moet door en dus zijn er weer nieuwe vaten nodig en dan kom je op een punt dat het steeds moeilijker wordt om aan geschikte vaten te komen.

whiskyvaten 

Virgin Oak, vaten van nieuw eikenhout, nog niet eerder gebruikt voor de productie van andere dranken, geeft een geheel eigen smaakpallet af aan een nieuwe spirit. Doordat het vat nog niet eerder gebruikt is zal het vat ook sneller meer van haar stoffen afgeven. Met een relatief korte rijping kan een Virgin Oak daarom een zeer smakelijke dram opleveren. Vergelijk het maar eens met een nieuw theezakje. Giet er kokend water op en je ziet de extractie plaatsvinden. Gebruik je het zakje daarna nog een keer dan zie je dat de snelheid en intensiteit van de extractie een stuk lager zal zijn. Wat het voor de distillery ook oplevert? Vaten die al een keer gebruikt zijn maar zeker nog een keer dienst kunnen doen voor een tweede rijping.

Hetzelfde geldt voor andere NAS bottelingen. Het grote verschil met de Virgin Oak varianten is dat hier een blend gemaakt wordt van verschillende vaten uit het warehouse waarbij ook de zeer jonge vaten gebruikt mogen worden. Ook hier komen jonge vaten sneller vrij en kunnen weer opnieuw ingezet worden in een nieuw rijpingsproces. Voor de distillery dus weer dubbel interessant. Ze hebben én een nieuwe botteling op de schappen gezet én de productie kan weer even door maar ideaal...

Als ik dan mag kiezen tussen deze twee mogelijkheden zie ik meer in Virgin Oak dan in het blenden van jonge met oudere vaten. Zowel in symptoombestrijding als in smaakbeleving al zullen er ook zeer goede NAS bottelingen uitkomen. Toch blijft het naar mijn idee vooral dat eerste, symptoombestrijding.

Root-Cause-Analysis-cor2-1 

Vanuit mijn eigen werk ben ik het gewend om juist wat dieper te graven in problemen. Je lost productieproblemen namelijk niet op door het "plakken van pleisters" en het "aanleggen van noodverbanden". Je moet juist zoeken naar de diepere oorzaak van je probleem. Kun je die oorzaak wegnemen dan snijdt je je daarna niet meer in je vingers. Het probleem is duidelijk, er is een tekort aan eikenhout. De vraag is, hoe gaan we om met dit probleem? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het beschikbare hout beter en efficiënter gebruikt wordt? In een volgende blog ga ik dieper in op een aantal ideetjes die ik hierover heb. Denk er zelf ook maar vast eens over na. Misschien kunnen we met z'n allen een begin maken met een belangrijke cultuurverandering in drankenland.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss