image1 image1 image1

Een verschil in commercieel denken

lslayfestivallogo

Toen we eerder deze week een blog publiceerden over de American Oak van Auchentoshan, hadden we daar toch ook wat vragen bij. Vanuit commercieel oogpunt is daar namelijk een aantal keuzes gemaakt. Hierdoor is een Whisky ontstaan met een alcoholpercentage van 40% en een zeer vriendelijke verkoopprijs van circa 35 euro. Bij Bruichladdich hebben ze duidelijk een ander commercieel inzicht.

Gisteren kwamen we namelijk op Facebook de aankondiging voor de Feis Ile botteling van deze distillery tegen. Octomore Discovery is de naam van deze bijzondere festivalbotteling. En dat ie bijzonder is kunnen we uit de omschrijving wel afleiden, zonder deze te proeven... De Whisky is namelijk gemaakt uit zwaar geturfde gerstemout. In 2007 is het distillers beer vier maal gedistilleerd waarna de spirit 7 jaar heeft gerijpt op Oloroso Sherry butts. Vervolgens is deze dit jaar gebotteld op een alcoholpercentage van maar liefst 69,5%. Wat moet dat een ervaring zijn! Hoog alcoholgehalte, hoog turfgehalte en dan ook nog op Sherryvaten gerijpt.

ocotmorediscoverytease-3

Helaas is het aantal beschikbare flessen beperkt gehouden en maakt men op de website bekend dat er slechts 1 fles per persoon verkocht wordt tegen een verkoopprijs van 150 pond. En daar kom ik terug op het commerciële aspect en de vergelijking met Auchentoshan. Waar we ons bij Auchentoshan afvroegen hoe de Whisky zou zijn wanneer deze op 46% gebotteld zou zijn, kunnen we datzelfde vragen voor de Octomore. Zou die gebotteld zijn op 46% dan zouden er anderhalf keer zoveel flessen beschikbaar zijn tegen een waarschijnlijk lagere prijs. Omgekeerd geldt voor de American Oak dat daar juist 15% minder flessen beschikbaar van zouden zijn. Die zouden dan weer ietwat duurder kunnen zijn.

Ach ja, alles valt of staat natuurlijk met de doelgroep. De ene is gemaakt voor de grote markt, de andere voor een kleine groep echte liefhebbers. Voor ieder wat wils en voor ieder iets lekkers!

Share
comments
2020  Whisky Oss