image1 image1 image1

Van edele rotting naar een juweel in het glas

Untitled

Een paar weken geleden was ik op bezoek bij collega blogger Freek Haan. In een line up met enkele wederzijdse juweeltjes was de Whisky met het hoogste alcoholpercentage het sluitstuk van de avond. Het was tevens mijn eerste ervaring met Highland distillery Glengoyne. Ik was onder de indruk van "The Teapot Dram" en besloot zelf ook maar eens uit te kijken naar een mooie fles van deze distillery. En ik moet zeggen, ik heb er een gevonden.

Een bezoekje aan één van de plaatselijke slijterijen bleek voldoende om een aantal speciale Glengoyne edities te vinden. Een 1996 La Nerthe stond naast een Single Cask 1993 Portcask finish. Het rijtje werd aangevuld door de 1990 Sauterne Finish die uiteindelijk in mijn collectie terecht is gekomen. Alle drie maken ze deel uit van de Cask Finish serie die enkele jaren geleden is uitgekomen. Eens kijken hoe een Whisky zich ontwikkelt als deze op een wijnvat gefinished wordt.

De eerste rijping van de Glengoyne Whisky heeft voor een periode van bijna 19 jaar plaatsgevonden op ex-sherry vaten. Na deze eerste rijpingsperiode is ervoor gekozen deze Whisky over te zetten op wijnvaten. In dit geval vaten die gebruikt zijn in de productie van Sauternes wijn. De finishperiode heeft circa 20 maanden geduurd. De grens van 21 jaar rijping wordt hiermee net niet gehaald maar dat mag de pret niet drukken.

Untitled 

Sauternes is een Franse, zoete wijn uit het wijngebied Sauternes. Het gebied ligt in het zuidelijke gedeelte van de Graves (Bordeaux) aan de rivier de Garonne. Sauternes wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Sémillon, Sauvignon Blanc en de Muscadelle. Deze wijnen komen tot stand door het proces van edele rotting, de zogenaamde ‘pourriture noble’. Deze rotting wordt veroorzaakt door een schimmel in combinatie met het unieke microklimaat, dat in de Sauternes aanwezig is. In het naseizoen, als de druiven nog aan de druivenstokken hangen, worden de schillen van de druiven aangetast door de schimmel Botrytis cinerea. Hierdoor worden de schillen poreus en verdampt het water uit het vruchtvlees van de druif. De concentratie aan suikers en smaakstoffen neemt hierdoor enorm toe. De druiven worden uiteindelijk zeer zorgvuldig geoogst en vervolgens ondergaat het extra zoete druivensap het gistingsproces, waaruit een wijn met veel alcohol (14-15 %), veel restsuiker en heel veel geconcentreerde smaakstoffen ontstaat.

De productie van deze zoete wijn doet mij een beetje denken aan de productie van Pedro Ximinez Sherry. Daar worden de druiven immers eerst gedroogd voordat ze geperst worden. Zou deze wijn ook zo'n bijzondere smaak geven aan de Whisky?

Untitled 

Neus: Een zoete zachte geur met een vleugje appel en op de achtergrond rozijnen.

Smaak: Complex! Een pepertje op de tong, kruidig. Diverse zoete smaaktinten komen op verschillende plaatsen in de mond tot uiting. Rozijnen, appel, chocola, gedroogde pruim. Een heerlijke mix van smaken.

Body: Heerlijk vol in de mond zoals je van een circa 20 jarige Whisky zou mogen verwachten.

Afdronk: Lang, kruidig en zoet waarbij ook weer diverse plekken in de mond de diverse zoete tinten vasthouden.

Unchill filtered, natural colour en gebotteld op een percentage van 55% en dan met bovenstaande notities… Een fles uit een totaal van 484 kortom een nieuw juweeltje in mijn collectie!

Ik wil graag John Glass, Malt Master bij Glengoyne, bedanken voor de verstrekte informatie.

Share
comments
2020  Whisky Oss