image1 image1 image1

Perfect voor de doelgroep

Untitled

Vorige week schreef ik al een inleidende blog over de Auchentoshan distillery. Een Whiskyhuis met een lange historie en gevoel voor traditie waarbij de triple distillation de basis legt voor een zeer kenmerkend arsenaal aan zachte Lowland Whisky's. Hoe zou de jongste telg in dit rijtje passen? Wij proefden voor jullie de Auchentoshan American Oak.

Eerst maar eens wat informatie.

Het betreft hier een zogenaamde No Age Statement botteling. Een verschijnsel dat we tegenwoordig steeds meer zien en dat waarschijnlijk ingegeven is door de stijgende populariteit van Single Malt Whisky. Het geeft de distillery namelijk de vrijheid om jong gerijpte spirits te blenden met wat oudere varianten zonder te moeten melden dat het jongste bestanddeel slechts een jaar of 7 oud is. De Whisky is gebotteld met een alcoholpercentage van 40%, is mogelijk wat gekleurd en is zeker gekoeld gefilterd.

De rijping van deze Whisky heeft plaatsgevonden op, de naam zegt het al, Amerikaanse eiken vaten. Nadat er in Amerika Bourbon gerijpt is op deze vaten zijn ze verscheept naar Schotland en zijn ze gevuld met een Auchentoshan spirit met een alcoholpercentage van 63,5%.

Untitled

De neus doet zeer zacht aan. Zoete geuren van honing en vanille wisselen af met een geur van bloesem en citrusvruchten. Als het glas wat langer gestaan heeft kun je ook een vleugje kokos tegenkomen.

In de mond bemerk je direct het handelsmerk van Auchentoshan. Ongelofelijk zacht, fruitig met zoete vanille en honing tinten van de bourbonvaten. Op de achtergrond een heel lichte rooksmaak die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door het charren van de casks.

Qua body valt deze Whisky helaas wat tegen. De finish is daarentegen verrassend prettig te noemen. De zoete, frisse smaak en het zachte karakter blijven redelijk lang hangen.

Al met al is dit een mooi glas Whisky voor de doelgroep. Zeer zacht en zeer toegankelijk. Voor ons echter ook een Whisky met een hoog "Wat als" gehalte. Wat zou deze spirit gedaan hebben als de vaten gevuld zouden zijn met het alcoholgehalte van het originele distillaat (81% maar liefst)? Wat als er gewoon gekozen was voor een minimale rijpingsperiode van laten we zeggen 10 jaar? En, en dat is voor ons misschien wel de belangrijkste vraag, wat als deze Whisky unchill filtered was gebotteld op een percentage van 46%?

Share
comments
2020  Whisky Oss