image1 image1 image1

Wat maakt Auchentoshan zo bijzonder?

De Auchentoshan Distillery is gelegen in de zogenaamde Lowlands. De distillery is in 1823 opgericht en is gevestigd in de buurt van Glasgow. Het grootste kenmerk is het lichte en toegankelijke karakter van de Whiskies. In enkele van onze proeverijen zijn de Classic en de Threewood aan bod gekomen. Ook de Virgin Oak hebben we al eens mogen proeven en inderdaad, de afzonderlijke bottelingen hebben een voor liefhebbers zeer vriendelijk karakter. Hoe komt men bij Auchentoshan tot deze zachte Whisky?

triple distillationDe distillery, onderdeel van Morrison Bowmore Distiller Ltd., is in haar 190 jarig bestaan zeer traditioneel gebleven. Zo is het de enige Schotse whiskymaker die het triple distillation principe hanteert, een werkwijze die in Ierland gemeengoed is. De andere Schotse distilleries distilleren hun gefermenteerde gerstemout twee maal en bereiken daarmee een spirit met een alcoholpercentage van circa 70%. Bij Auchentoshan komt men door de extra distillatiestap op een spirit met een alcoholgehalte van 81% uit.

Een extra distillatiestap zorgt niet alleen voor een hoger alcoholgehalte maar zorgt er tevens voor dat de alcohol zuiverder is. De nadruk komt hierdoor te liggen op de meer fruitige smaaktinten in de meer vluchtige bestanddelen.

Niet alleen uit de 3-voudige distillatie blijkt dat er gehecht wordt aan traditie. De fermentatie vindt namelijk niet plaats in een roestvrij stalen mash tun maar in een vat dat gemaakt is van vurenhout.

Afgelopen maand kwam er een nieuwe Auchentoshan botteling op de markt. Een No Age Statement botteling met de naam American Oak. Komend weekend gaan we deze botteling proeven en na het weekend zullen we onze ervaringen met jullie delen.

Share
comments
2020  Whisky Oss