image1 image1 image1

Rijpen op de fles, deel 3 'Finish'

Begin april zijn we ieder een experiment gestart; 'Het rijpen op de fles'. Ingrediënten: Een fles Whisky, een lege fles, een stukje eikenhout en een andere drank. De bedoeling: Een (simpele) Whisky verbeteren door er een andere finish aan te geven. In deze blog kun je lezen of dit gelukt is!

 

Een aantal blogs geleden was op deze website al te lezen dat we met dit leuke experimentje gestart zijn. Hoe we dit precies hebben uitgevoerd kun je lezen in de blogs; Rijpen op de fles deel 1 en deel 2. We hebben beide ongeveer dezelfde werkwijze gehanteerd, alleen met een andere 'seasoning' van hetzelfde eikenhout. Jeroen heeft een Brandy gebruikt en ik een Oloroso Sherry.


Notities van Glen Grant, The Major's Reserve:

 • Nose: Zoetig, vanille en honing zijn duidelijk aanwezig (bourbon rijping). Verder een vleugje banaan en een appeltje in de richting van een Granny Smith.
 • Smaak: Een erg zachte Whisky, licht zoet, de vanille en honing. De smaak van de appel komt ook in de smaak nog een beetje terug.
 • Body: Wellicht geen first fill en waarschijnlijk een jonge Whisky, dus weinig body.
 • Afdronk: Zoetig, maar erg kort.

 


Jeroens 'Major's Reserve on Brandy'.

Een eerste behandeling (20 minuten bij 160 gr C in de oven) bleek te kort voor een mooi resultaat. Dus nogmaals in de oven, maar dan op 180 gr C  en voor een periode van 30 minuten. Daarna opnieuw geblust met Brandy en getoast boven het gasfornuis. Na deze tweede behandeling een periode van 16 uur in de fles geplaatst en daarna twee weken de smaken laten "huwen". Het resultaat mag er best zijn!

Notities:

 • Nose: Vanille en honing zijn nog aanwezig. Het vleugje banaan doet ook nog mee, maar de appel wordt overschaduwd door de geur van Caramel. Lijkt een beetje op verse popcorn.
 • Smaak: Nog steeds een zachte Whisky. Zoete caramel van de Brandy komt door, maar ook is er een licht pepertje bijgekomen. Waarschijnlijk is dat laatste de bijdrage van het stukje eikenhout.
 • Body: Nog erg weinig, al doet de structuur nu wat romiger aan.
 • Afdronk: Zoet, maar anders zoet dan het origineel. Nog steeds kort.

Jeroen beoordeelde zijn origineel met 71 punten en zijn 'Major's Reserve on Brandy' met 75 punten. Al met al, toch opgewaardeerd met 4 punten!


Peter's 'Major Reserve on Oloroso Sherry".

Ook mijn eerste behandeling bleek onvoldoende voor een duidelijk en mooi verschil. Bij de tweede behandeling heb ik het hout 5 minuten minder in de oven gedaan dan Jeroen dat deed. Na het blussen met een Oloroso Sherry heb ik het eikenhout met een brander getoast en zo'n 30 uur in de fles geplaatst. Vervolgens heb ik het ook een aantal weken laten "huwen".

Notities:

 • Nose: Vanille, banaan, rozijnen en gedroogd fruit.
 • Smaak: Zacht en zoet, de Sherry en hout zijn duidelijk aanwezig en het pepertje wat Jeroen proeft is er inderdaad bij gekomen. Later is er zelfs een beetje rook in te vinden.
 • Body: Whisky lijkt iets meer in balans te zijn.Nog steeds erg vlak.
 • Afdronk: Iets langer maar nog steeds vrij kort. Eerst veel eikenhout daarna wat zoeter.

Ik beoordeel de originele versie met 70 punten en mijn 'Major's Reserve on Oloroso Sherry' met 73 punten.


We vonden dit beide erg leuk om te doen. Het resultaat is nog steeds geen Whisky met hoge waardering, maar de verschillen zijn er wel. Heb je een fles staan die eigenlijk niet zo lekker is, of een goedkope blend van je tante gekregen omdat zij weet dat je van Whisky houdt, zeker het proberen waard.

Een geslaagd experiment! 

 

Share
comments
2020  Whisky Oss