image1 image1 image1

Met een korreltje zout.

Met een glas Lagavulin in mijn hand, terugdenkend aan de proeverijen en gesprekken van de afgelopen weken, komt een ding steeds weer naar voren. De zilte smaak in sommige Whisky's. Hoe komt dat nu in de Whisky? Is het de zee, of het zeewier? Of toch heel wat anders?...... Op veel proeverijen, forums of andere gelegenheden waar het Whisky betreft, duikt de discussie steeds weer op; Hoe komt het dat er een zilte smaak of zelfs zout geproefd wordt in sommige Malt Whisky's? En is het dan toeval dat de desbetreffende Whisky van een distilleerderij komt die op een eiland of aan de kust is gevestigd? Reden genoeg voor mij om dat eens te onderzoeken.

Na wat tijd te hebben doorgebracht achter mijn laptop, zoekend naar de mogelijkheden, kom ik tot de conclusie dat het met vele smaken heel anders kan zijn dan dat je denkt dat het is. Niet alleen de verhalen van de distilleerderijen, maar ook 'wat men er over zegt' houdt vele mensen in onwetendheid. Tijdens de zoektocht op het internet kom ik steeds verhalen en antwoorden tegen die afkomstig zijn uit het boek van Robin Brilleman, ´De chemie van de Schotse Maltwhisky´. Geheel toevallig krijg ik een paar dagen later een bericht van Jeroen, dat ook hij dat boek ontdekt heeft. Bestellen dus! Ook het boek ´102 Mythen uit Whiskyland´van dezelfde schrijver, bevat leuke informatie. Al snel waren de boeken binnen en kunnen mijn vragen (en die van vele) beantwoord worden.

Kan er zout in Malt Whisky zitten? Ik was er eigenlijk al van overtuigd dat het onmogelijk is, maar ook de boeken bevestigen dat weer eens. In het productieproces van Malt Whisky wordt altijd zoet water gebruikt. Water uit een bron, meer, rivier of zelfs gewoon kraanwater. Als er dan toch wat zout in het water zou zitten, dan zou dat zeker achterblijven tijdens het distilleren. Zout in de Whisky via het water is dus onmogelijk.
Dan wordt er vaak gezegd dat die zilte smaak komt, omdat de Whisky in het vat, jaren lang aan de kust is gerijpt. Maar ook dit is niet mogelijk! Het zout zou eerst het afgesloten warehouse in moeten komen en dan ook nog eens door het eikenhouten vat naar binnen moeten dringen. Vooral dat laatste is onmogelijk. Het eikenhout bevat namelijk thyllen. Deze thyllen zijn een soort van wasachtige ballonnetjes en zorgen ervoor dat hout waterdicht is. Het laat alleen dampen van alcohol en water door. Als zout dus wel door het hout zou kunnen komen, is het vat van zo'n slechte kwaliteit dat het zou lekken en dus niet geschikt zijn om Whisky in te rijpen.

Conclusie; Er zit nooit zout in Malt Whisky!

In het boek ´de chemie van Schotse Maltwhisky´, schrijft Robin Brilleman; "Het is onmogelijk dat er in Malt Whisky zout zou zitten of dat het überhaupt te proeven zou zijn. Er zal minstens 10 liter zeewater bij een vat Whisky gevoegd moeten worden voor je het zout zou kunnen proeven". Zijn wij als Whisky liefhebbers dan een beetje gek geworden? Ik ben de zilte smaken toch zeker wel eens tegen gekomen! Waar deze smaken dan vandaan komen schrijf ik in een volgend blog!

Share
comments
2020  Whisky Oss