image1 image1 image1

Een vergelijk tussen 2 verschillende PX Puncheons

image

Het ruiken aan en het proeven van Whisky is altijd een vergelijking maken ten opzichte van iets anders. Het resultaat heeft namelijk altijd te maken met iets dat je al eerder hebt geroken of geproefd. Een andere Whisky die je ooit dronk kan dienen als referentiekader. Natuurlijk zou je zeggen maar ook geuren en smaken van compleet andere zaken kunnen een plek in je geheugen hebben. Zo kan een snoepje dat je kreeg toen je als kind bij je opa en oma op bezoek ging ineens "terugkomen" in het smaakpallet van je glaasje Whisky. De mooiste vergelijking is naar mijn idee echter het vergelijken van twee exact dezelfde spirits die in twee verschillende vaten gerijpt zijn.

Zo was ik laatst bezig met de vergelijkingsblog tussen twee verschillend gerijpte Bunnahabhain bottelingen en terwijl dat speelde kreeg ik van Peter een berichtje over de mogelijkheid een 11 jarige GlenDronach Single Cask PX Puncheon aan te schaffen. Mijn interesse was gewekt. Het Cask nummer ontbrak namelijk nog in mijn eigen rijtje.

Na ontvangst werd mijn blijdschap al snel nog groter dan die al was. Het betrof namelijk Cask nummer 2034 en reeds in mijn bezit was Cask nummer 2035 (en nummer 2022 maar die is in dit verhaal niet van belang). Wat blijkt nu? Zowel cask 2034 als cask 2035 zijn van dezelfde distillatie datum, 12-07-2002, en dus in principe dezelfde spirit. Beide Whisky's zijn Single Cask en dus zijn de mogelijke verschillen in geur en smaak compleet veroorzaakt door het verschil in de vaten. Een prachtige mogelijkheid voor weer een vergelijkingsblog.

image 

image 

Al eerder schreef ik een blogje over cask 2035, een vat dat vaak bekritiseerd wordt maar dat naar mijn idee tóch een zeer mooie single malt heeft voortgebracht. Sinds die blog moet ik zeggen dat ik deze fles nog meer ben gaan waarderen. Met name de volle, romige structuur en de prettig lange afdronk zorgen voor een mooi geheel. Zeker na toevoegen van enkele druppels water, wanneer de scherpe kantjes eraf zijn, ontstaat een heerlijk glaasje. Ik ben benieuwd naar het tweede vat.

image 

Cask 2034 krijgt in deze blog een uitgebreider notitie. Het betreft fles 55 uit een totaal van 724. De flessen zijn op cask strength van 53,7% afgevuld in november van 2013. Deze heeft 2 maanden langer in het vat gezeten dan nummer 2035 en heeft een iets lager alcohol percentage. Zouden dat de enige verschillen zijn?

Zonder toevoeging van water heeft deze whisky een zoete neus, sherry tinten herkenbaar in de rozijnen geur. Verder bemerk ik een vleugje van een bloesemgeur. De smaak van deze Whisky is kruidig met een licht pepertje. Ook is er een zoetig karakter maar zowel het kruidige als het zoete overheerst de ander niet. Een mooie volle structuur zorgt voor een prachtige balans. Ook de afdronk is weer prettig van lengte. Licht kruidig maar het zoetje blijft beter hangen.

image 

Met wat druppels water verandert er in de neus al een beetje. Het zoete karakter opent zich meer en nodigt direct meer uit tot een slokje. De smaak van het kruidige pepertje blijft op de achtergrond aanwezig maar het zoete karakter komt in de vorm van rozijnen meer naar boven. De body wordt met wat druppels water nog wat voller voor het gevoel en dat is op zich wel heel bijzonder denk ik zo. Een schitterende complexe Whisky met een zeer prettige afdronk die ook na toevoegen van water mooi op lengte blijft.

Al met al scoort Cask 2034 een paar punten hoger dan Cask 2035 maar met 86 en 89 punten ben ik bevoorrecht beide flessen in mijn collectie te hebben.

Share
comments
2020  Whisky Oss