image1 image1 image1

Hoe gaat het met de nieuwe Millstone Stills?

Nieuw1

Sinds het Haagse Whiskyfestival van afgelopen jaar hebben we contact gehouden met Patrick van Zuidam, masterdistiller bij Zuidam Distillers B.V. en drijvende kracht achter Millstone Whisky. We waren al een keer op bezoek in Baarle Nassau maar met name via de Social Media hebben we regelmatig contact. Zo draaide een vraag aan Patrick uit tot onderstaand gesprek in de Facebook chat.

Een stukje achtergrond: Tijdens ons bezoek aan Zuidam Distillers B.V. op maandag 2 december 2013 vertelde Patrick ons trots dat er twee nieuwe Holstein Stills in bestelling waren én dat die op korte termijn geleverd zouden worden. Buiten de twee ketels met inhoud van 1000 liter zouden er twee grotere broers van 5000 liter elk geplaatst gaan worden. Een forse uitbreiding van de capaciteit maar uiteindelijk gaat het niet om de kwantiteit maar staat de kwaliteit voorop. Hoe zou het er nu, half april, voor staan?

Oud-2

Jeroen: Hoi Patrick, draaien de nieuwe stills naar tevredenheid?

Patrick: Nieuwe stills doen het super. Spirit is heel vergelijkbaar met voorheen. Super mooi fruitig Weinig foezels. (bijproducten van alcoholische gisting, hogere alcoholen als propanol en butanol )

Jeroen: Heb je je warehouse al vol liggen?

Patrick: Ja het warehouse ligt bijna vol, we zijn druk op zoek naar een alternatieve opslaglocatie.

Jeroen: Zal nog niet meevallen om een ruimte te vinden die aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.

Patrick: Alles kan maar ik wil het vooral snel.

Jeroen: Moet ook snel met die grote volumes.

Patrick: Inderdaad, ik had niet verwacht dat de nieuwe vatenopslag al binnen 2 jaar vol zou liggen.

Jeroen: Tja, het kan snel gaan. Over de nieuwe stills, proef je nu verschillen tussen spirit uit de oude en de nieuwe stills?

Patrick: Ja wel een beetje. De nieuwe stills zijn iets fruitiger met wat minder foezels bij gelijk cutoff point . Ik heb geen idee waardoor dat komt maar ik heb het nu bij zowel rum als peated malt new spirit geconstateerd. Eerlijk gezegd had ik het andersom verwacht en dacht ik dat ik de distillatie wat zou moeten bijstellen ten opzichte van voorheen.

Nieuw2 

Jeroen: Hoe bepaal je je cutoff points? Gaat dat op basis van de damptemperatuur of meet je het alcoholgehalte van je distillaat?

Patrick: We meten inderdaad het alcoholgehalte van het distillaat.

Jeroen: Kan het liggen aan het nieuwe koper of misschien het contactoppervlak met het koper?

Patrick: Aan het koper kan het niet liggen. De oude stills worden elke week zeer goed schoon gespoeld. De grote stills zouden qua contactoppervlak met het koper iets minder zijn ten opzichte van de oude ketels. De distillatiesnelheid is in verhouding heel vergelijkbaar. Ik ben er nog niet uit maar ik klaag niet.

Jeroen: Dat is mooi! Dan is het nu maar afwachten hoe de rijping voltrekt. Zijn de stills wel in dezelfde verhoudingen gebouwd? Zelfde hoogte / diameter verhouding, zelfde dampleiding en koeler / koelcapaciteit?

Patrick: De shape is iets anders. De nieuwe stills hebben een zogenaamde Lamp Glass opbouw. Naar verhouding zou ik daarom een minder resultaat verwachten en dus verwachtte ik de cutoff points aan te moeten passen voor hetzelfde resultaat.

OudenNieuw 

Jeroen: Theorie en praktijk liggen soms ver uit elkaar.

Patrick: Je hebt gelijk, de resultaten zijn soms anders dan verwacht. Theoretisch zouden kleinere ketels beter moeten zijn. Het is niet zo dat het resultaat nu helemaal anders is maar als ik eerlijk ben vind ik het verschil heel subtiel en net iets beter.

Weer een stapje dichter bij het doel. "De beste Whisky van de wereld" maken. Patrick, dank je voor je tijd en je uitleg en uiteraard veel succes met de productie én de zoektocht naar een geschikt warehouse.

Share
comments
2020  Whisky Oss