image1 image1 image1

2 keer dezelfde spirit en toch verschillend

WhiskyOss

Facebook, Single Malt Whisky Group, 17 maart 2014. Een normale maandagavond verandert wanneer ik in deze groep een foto voorbij zie komen van een fles die ik ook in mijn collectie meen te herkennen. Toch zijn er verschillen te zien als ik het etiket wat nader bekijk. Een aantal belangrijke dingen is echter wél hetzelfde… Meteen ontstaat er een idee voor een vergelijking tussen de twee bottelingen.

Het gaat om twee flessen die afkomstig zijn van Bunnahabhain. Beide flessen zijn gebotteld door onafhankelijk bottelaar Signatory en beide zijn zwaar geturfd. De belangrijkste overeenkomst is echter de datum van distilleren. Op beide etiketten prijkt datum 11/12/1997 en dat maakt dus dat de basis voor beide flessen gelegd is in dezelfde spirit. De verschillen zitten in de rijpingstijd en de gebruikte vaten. Zijn die verschillen ook terug te vinden én is de basis bij beide flessen herkenbaar hetzelfde?

Ik legde contact met Gert-Jan de Ruiter, eigenaar van de "andere fles" en vroeg hem of hij het leuk vond een dergelijke vergelijking aan te gaan. Al snel ging er een pakketje vanuit Oss naar Zierikzee en kwam er een nieuw pakketje de andere kant op. En dan is het tijd er eens goed voor te gaan zitten. Sample, nosingglas, eigen fles, nosingglas, water, pipet en pen en papier. Ik ben benieuwd!

Bunnahabhain 1997 Heavily Peated 14yrs Hogshead Casknr: 5526 (single cask), mijn eigen exemplaar, heeft een Cask Strength alcoholpercentage van 54,6%. De kleur is goudgeel. In de neus overheerst het zwaar geturfde karakter en toch is er ook wat zoets van honing en vanille waarneembaar. Als het glas even staat lijkt er ook een hint van bloesem waarneembaar.

In de mond is de whisky romig van structuur maar doet wel wat scherp aan door het hoge alcoholpercentage. Ook hier zijn rook en turf weer behoorlijk op de voorgrond aanwezig. Een hint van honing zorgt voor een aangenaam zoetje. Toevoeging van een paar druppels water haalt de scherpte meteen naar beneden waardoor het een aangenaam geheel wordt.

De afdronk is lang en voornamelijk rokerig.

photo1 

Bunnahabhain 1997 Heavily Peated 15yrs Hogshead Casknrs 5513 en 5514, het sample dat Gert-Jan me stuurde, heeft een Cask Strength alcoholpercentage van 51,3%. De kleur van dit sample is iets lichter dan de 14 jarige variant. Ook de geur doet iets milder aan. Natuurlijk zijn rook en turf weer duidelijk aanwezig maar de hint van bloesem is hier wat meer aanwezig waardoor er een frissere uitstraling is.

Ook het sample heeft een romige structuur. In de smaak zijn er echter wel enkele verschillen. Het iets lagere alcoholpercentage maakt deze Whisky direct wat minder agressief. Deze Whisky doet iets meer complex aan, zeker als zich in de afdronk achter in mijn mond een smaak van laurier ontwikkelt. Toevoegen van enkele druppels water veroorzaakt hier wat minder verandering in de smaak dan bij het eerste glaasje.

Beide bottelingen hebben zeker wat herkenbare overeenkomsten maar ook absoluut een paar duidelijke verschillen en ondanks dat ik heel tevreden ben met mijn eigen fles moet ik zeggen dat de fles van Gert-Jan het hier nipt wint. De langere rijping en wellicht ook het mengsel van twee casks zorgt voor net iets meer diepgang in de zware turf.

Share
comments
2020  Whisky Oss