image1 image1 image1

Workshop sigaren rollen, een leuke avond!

Zomaar een woensdagavond in Oss. Zo'n avond waarop cafébazen altijd maar hopen dat er wat klanten binnenwandelen. Bij Taverne Silvas in Oss willen ze op de woensdagavonden daarom zo af en toe wat leuks organiseren. Afgelopen woensdag was het een workshop sigaren rollen en ik was daarbij.

Roken doe ik al jaren niet meer maar in de whiskyhobby ben ik natuurlijk wel heel veel bezig met geuren en smaken. Daarnaast vind ik het altijd mooi om mensen te ontmoeten die een passie hebben voor hun vakgebied of hobby. Als dan Ria Riphagen, dé vakvrouw op het gebied van het ambachtelijk rollen van sigaren, naar Oss komt, dan moet ik daar dus eigenlijk wel bij zijn.

Met de antieke sigarenplank van mijn opa in de hand stap ik het café binnen en maak kennis met Ria. Op een lange tafel liggen de bosjes Braziliaanse tabak al te wachten op wat komen gaat. Als alle deelnemers aanwezig zijn start Ria met haar verhaal. Hoe zij verzeild raakte in de sigarenwereld, hoe die wereld door de jaren heen veranderde en hoe ze ertoe kwam dit soort workshops te gaan verzorgen. 

Daarna is het tijd om aan het werk te gaan. Na een uitleg over het verschil tussen shortfillers en longfillers gaan we proberen om de zogenaamde longfillers te maken. Er worden flinke stapels tabaksbladen bij elkaar gepakt en in de eerste ronde ontstaan er behoorlijk dikke sigaren. Ria legt me uit hoe ik ook een formaat kan maken dat in mijn eigen plank geperst kan worden en als ik dan toch bezig ben doe ik nog eens goed mijn best om een heel net formaat te rollen.

De workshop vliegt voorbij en ik keer huiswaarts met mijn zelf gedraaide exemplaren. Leuk om te hebben en er af en toe aan te ruiken als ik een geur in een whisky wil vergelijken met die van de tabak. 

Share
comments
2020  Whisky Oss