image1 image1 image1

Het Blair Craigambus experiment, deel 2

Een jaar geleden schreef ik een artikel over het samenvoegen van een paar mooie whiskyrestjes. Alle drie gebotteld door Signatory Vintage in de Cask Strength serie. Van alle drie gebruikte ik 5 letters van de naam. Blair Athol, Graigellachie en Cambus dus. Van elk ging een derde deel in een flesje van 20cl om een jaar aan elkaar te wennen. Nu is het tijd om het resultaat te proeven.

De whiskies die de blend mochten vormen:

  • Blair Athol, 1989, 23yo. Hogshead cask 3426
  • Craigellachie, 2002, 12yo. Sherry Butt cask 900079
  • Cambus, 1991, 24yo. Refill Sherry Butt cask 55892

Untitled 

Waar ik nu dus benieuwd naar ben is of er balans is in deze blend. Is er een (te) duidelijke invloed van de grain whisky Cambus of is er juist een te zware aanwezigheid van Blair Athol of Craigellachie? Het gemiddelde alcoholpercentage van dit mengsel is ongeveer 55%. Zou dat hem scherper maken of zijn het de leeftijden van de Blair Athol en Cambus die het jeugdige karakter van de Craigellachie in bedwang kunnen houden? Dat soort vragen dus... Op zoek naar de antwoorden.

  • Neus: Zoete invloeden van de grain zijn merkbaar. Ook kruidige geuren van de sherryvaten zijn aanwezig. Daarnaast geraspte sinaasappelschil en een vleugje grapefruit.
  • Smaak: Een zacht en romig mondgevoel met een lichte tinteling op de tong. Kruidig in de richting van kruidnagel en een vleugje laurier. Een mix van bittere en zoet citrusvruchten en een zoetje van gedroogde pruimen.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk waarin het kruidige aspect achter in de keel blijft hangen terwijl in de mond juist wat meer zoete tonen van het fruit de boventoon voeren.

Ik voeg een half theelepeltje water toe en wacht vervolgens een minuut of vijf. De neus verandert niet veel. In de smaak gebeurt wel degelijk iets. Iets minder prikkelend, iets minder kruidig maar juist ietwat frisser van smaak. De afdronk vormt met een beetje water net een wat beter geheel. 

In totaal had ik ongeveer 18cl van deze blend gemaakt. Ik heb er nu een dram uit genuttigd die me goed is bevallen. Wat me nog meer bevalt is dat er dus nog een aantal drammetjes meer van kan nuttigen. Eens kijken of ik de volgende keer tot dezelfde notities kom.

Wil je nog even teruglezen hoe dit verhaal vorig jaar begon? Klik dan nog even hier voor meer leesplezier. 

Share
comments
2020  Whisky Oss