image1 image1 image1

Beenhammetje Octarine

Untitled

Het stond al een tijdje in mijn planning en nu is het er eindelijk van gekomen. Al toen ik bezig was met de verwerking van het door Lisette van Megen ingezonden recept, wist ik dat het nooit heel lang zou duren voordat ik het recept uit zou gaan proberen. Een met Single Malt ingespoten beenham uit de oven. Het water loopt me nu alweer uit de mond...

Waarom het dan uiteindelijk nog bijna twee maanden duurde voordat het er uiteindelijk van kwam? Tja, druk met van alles en nog wat. Het gezin, het werk, het organiseren van proeverijen, het schrijven van blogs maar zeker ook het toevallig niet tegenkomen van een mooie beenham... Tot ik vorige week met vrouwlief door de Albert Heijn liep en daar een prachtige magere beenham zag liggen. Direct herinnerde ik me mijn voornemen en hop, daar lag de beenham in de kar.

Nu, een week later, heb ik de beenham, na een aantal dagen in de vriezer, dan eindelijk ingespoten met Whisky. Daar waar Lisette een rokerige Caol Ila gebruikte voor haar recept, heb ik gekozen voor een wat zoetere Whisky. Een Whisky waar honing en vanille prachtig worden aangevuld met gedroogd fruit en chocolade. GlenDronach 8yrs Octarine, een samensmelting van op Bourbon gerijpte spirit en op Sherry gerijpte spirit. Dat moet dus een mooie zoete smaak aan de ham gaan geven.

De beenham heeft een gewicht van 550 gram en met een injectiespuit heb ik er 30ml Whisky in gespoten. Steeds kleine beetjes tot de Whisky uit de ham kwam lopen. Vervolgens is het hammetje in een badje van Whisky de koelkast in gegaan om daar een uurtje op smaak te komen.

Untitled 

Na een uurtje komt de delicatesse uit de koelkast en wordt de ham even aangebraden in de braadpan. De Whisky die uit de ham is gelopen verdwijnt ook in de pan. Ondertussen wordt de oven voorverwarmd op 180 graden Celcius. Daar wordt de ham vervolgens 10 minuten per 100 gram in gegaard. In dit geval dus 55 minuten wachten. Een mooie tijd om de rest van de maaltijd te bereiden. Het resultaat mag er zijn:

Untitled 

Zeg nou zelf, ziet dat er niet smakelijk uit? Het ging natuurlijk niet om hoe het eruit ziet maar om de smaak van de ham. Is de smaak van de Whisky overgekomen in de ham? En zo ja, wat proef je er dan precies van terug?

Jazeker proef je de Whisky terug! Ik begon met een naturel beenham die alleen wat gezout was voordat er Whisky in ging. De zoete smaken van honing en vanille uit de Bourbon casks vormen samen met de smaken van rozijnen en een vleugje chocolade een mooi geheel. Zeker voor herhaling vatbaar en dit resultaat maakt me ook zeer benieuwd naar een variant met een geturfde Whisky.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss