image1 image1 image1

Workshop sigaren rollen in Oss

In een grijs verleden was ik een fervent roker. Sigaretten, (zware) shag en af en toe een sigaar bij mijn glaasje whisky. In een nog véél grijzer verleden was mijn opa ploegbaas bij de sigarenfabriek van Ritmeester in Veenendaal. Mijn opa leeft al lang niet meer en de Veenendaalse sigarenfabriek maakte plaats voor woningen. Net zoals het oude ambacht van sigaren rollen plaats heeft moeten maken voor een industriële productie. De traditie staat inmiddels op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Nu is er in Oss echter een kans om het oude ambacht nog eens uit te voeren. Rook je graag een sigaar bij je glaasje whisky? Of heb je, net als ik, op andere wijze interesse? Lees dan zeker even verder!

Moet je helemaal naar Cuba om van een lekkere sigaar te genieten? Welnee, je rolt gewoon je eigen sigaar samen met Ria Bos. Ria is de enige vrouw in Nederland die dit uitstervende ambacht nog beheerst. Ze leert je met passie hoe je sigaren maakt op de ouderwetse manier. Het rollen van een shortfiller en een longfiller, het laten drogen van de bladeren en het werken met sigarenblokken. Ook vertelt ze deze avond over het hoe en wat van het roken van de sigaar.

Deze avondvullende workshop zal woensdag 20 november plaatsvinden in Taverne Silvas aan de Peperstraat in Oss. Aanvang 19.00u. Deelname kost €29,50 en een drankje en hapje zijn inbegrepen. 

Graag van tevoren aanmelden via de Facebook pagina van Taverne Silvas, het contactformulier of gewoon aan de bar. Wil je alvast meer weten over Ria, klik dan zeker even hier.

Ik heb deze avond in ieder geval in mijn agenda staan. Terug naar de familieroots al zal ik de gemaakte sigaren zelf niet op gaan roken. Ik hou het zelf maar bij een glaasje Schots gerstedistillaat… Misschien herken ik er wel een geur van vers gesneden tabaksbladen in?

Share
comments
2020  Whisky Oss