image1 image1 image1

Terug naar de basis, deel 3: Johnnie Walker Black Label

Als je aan een serie begint die je terugbrengt naar de basis van je whiskyhobby dan is het onmogelijk om deze whisky te passeren. Ik denk dat zo'n 95% van de huidige whiskydrinkers zeker ooit eens een glaasje ervan genuttigd heeft. Daar hoor ik dus ook bij en nu doe ik dat dus nóg maar eens.

Het zal wel een bijzonder glaasje worden denk ik zo. Ik weet namelijk niet goed wat te verwachten. De fles is er namelijk een die al eind jaren '90 gebotteld moet zijn. De whiskies in de blend zijn dus allen in de jaren '80 gedistilleerd. Daar zou dus niet zoveel mis mee moeten zijn toch? Het enige "probleem" dat ik zie is dat de fles al zeker zo'n 15 jaar geleden werd geopend in mijn ouderlijk huis. Ik ben heel benieuwd naar wat er dan op dit moment nog over is gebleven van geuren en smaken...

De blend is gebotteld op een percentage van 40% nadat de afzonderlijke bestanddelen allen minimaal 12 jaar rijping achter de rug hadden. Daarnaast is deze whisky op zeker bijgekleurd met karamel kleurstof en heeft ie een koude filtering ondergaan. Ik denk ook dat dat in die tijd sowieso geen discussie opleverde terwijl we dat nu wel vaak zien. De whiskywereld is nu eenmaal veranderd...

  • Neus: Er zijn absoluut nog kenmerkende geuren van whisky aanwezig. Met name een ietwat granige geur met een vleugje sinaasappel en dat onder een lichte hint van houtskoolrook.
  • Smaak: Zachter dan ik me herinner maar het is dan ook een tijd geleden dat ik deze whisky, uit deze fles, proefde. Dat zou dan ook een direct gevolg kunnen zijn van het lange open staan van de fles. Er zit weinig diepgang in het smaakbeeld. Hooguit iets van citrusfruit en een vleugje houtskool maar verder kan ik er niet veel (meer) van maken. Het is te drinken maar dan alleen als al mijn andere flessen leeg zijn...
  • Afdronk: Niet lang en niet complex.

Van de drie basis whiskies is dit naar mijn idee de minst aantrekkelijke waarbij als belangrijke kanttekening geldt dat deze fles al erg lang open staat. Ik denk dat ik het restant alleen nog ga gebruiken om mee te koken. Een beenhammetje mee inspuiten of wellicht een mooie cocktailsaus ervan maken. In het glas word ik er in ieder geval niet vrolijk van.

Share
comments
2019  Whisky Oss