image1 image1 image1

Rijpen op de fles, deel 1

image

Een nieuw project in onze Whiskyhobby vindt zijn aanvang op 13 februari 2014. Het is niet op een vrijdag dus ongeluk zal het niet brengen. Wat het wél gaat brengen is voor ons beiden nog geheel onzeker. Zou het inderdaad gaan lukken een gebottelde Whisky extra "rijping" te geven? En zo ja, als je beiden met dezelfde Whisky start en de extra rijping iets anders aanpakt, zou je dat dan ook echt gaan merken in geur en smaak? Het enige wat we zeker weten is de Whisky waar we mee starten.

Glen Grant, The majors' Reserve. Volgens het etiket is deze Single Malt "Seductively Smooth, Fruity and Rich". Valt daar überhaupt wel iets aan te verbeteren? Deze Whisky is gebotteld op 40%, heeft geen leeftijdsaanduiding, zal zeker koud gefilterd zijn en mogelijk ook ietwat gekleurd met caramel-kleurstof. Voor ons experiment een prima uitgangspunt, zeker ook vanwege de prijs. Goed, de Whisky is er. We hebben beide nog een lege Glen Garioch fles met een brede hals. Om het experiment te kunnen starten hebben we echter nog iets nodig.

Rijpenopdefles 

We willen de extra rijping namelijk laten plaatsvinden door het plaatsen van een stukje hout in de fles. De interactie van de Whisky met dit hout moet het rijpen in het vat simuleren en dus zou het zo mogelijk moeten zijn extra geur en smaak aan de Whisky toe te voegen. In onze zoektocht naar een mooi stukje hout kwamen we erachter dat je lang niet elke houtsoort zomaar kunt gebruiken. Zie hiervoor bijvoorbeeld de blog die ik schreef over notenhout. Met dat in het achterhoofd hebben we besloten het allebei gewoon bij eikenhout te houden. De verschillen zullen dan moeten komen uit het zogenaamde seasonen van het hout. Zeg maar de voorbehandeling. Dát gaan we allebei dus op een andere manier doen.

Wil jij weten hoe je zo'n project aan moet pakken? Ben jij al een beetje benieuwd naar de resultaten van ons experiment? Lees binnenkort meer! De eerste fles is namelijk al behandeld!

Share
comments
2020  Whisky Oss