image1 image1 image1

Een souvenir uit Frankrijk

Het is zomer 2019 en ik heb vakantie. Niet zomaar een week of twee, nee ik hoef "gewoon" 34 dagen niet te werken... Van die dagen ben 11 dagen met het gezin naar Zuid-Frankrijk geweest, het Armagnac gebied om precies te zijn. en als je daar dan tóch bent...

We verbleven op een camping net buiten Lectoure en van daaruit bezoeken we de plaats Condom (heeft niets te maken met...). Vlakbij dit stadje bevindt zich Chateau de Gensac, een landgoed met daarop diverse wijngaarden met verschillende druivensoorten, voornamelijk voor de wijnen die ze maken maar zeker ook voor de productie van Armagnac.

We worden vriendelijk ontvangen en nadat we uitleggen dat we Nederlandse toeristen zijn worden we ongevraagd rondgeleid langs de druivenpers, de fermentatieruimte en de wijnkelder. Onze gids deed zijn uiterste best ons in het Engels te woord te staan en dat is wel zeer prettig, zeker als het om vaktechnische taal gaat...

Gensac produceert zo'n 100000 flessen wijn op jaarbasis. Hiervan wordt 5% als rosé wijn op de markt gebracht. Witte wijn wordt vertegenwoordigd door 10% en de overige 85% omvat een selectie aan rode wijnen met een voornamelijk stevig karakter. Een deel van de oogst van de witte druiven wordt gebruikt voor de productie van Armagnac.

In de wijnkelder valt op dat de met Armagnac gevulde vaten in een aparte ruimte liggen opgeslagen. Het Angels' Share van de gedistilleerde drank kan de kwaliteit van de wijn sterk benadelen en dat zou uiteraard zonde zijn. De hogere concentratie alcohol in de lucht rondom de vaten zou dan namelijk als een Reversed Angels' Share juist in de wijn kunnen trekken.

Na de rondleiding met uitleg betreden we de proef- en verkoopruimte. Het enthousiaste verhaal gaat verder met uitleg over de verschillende wijnen en Armagnacs die er geproduceerd worden. Wat legt nou beter uit (en nodigt beter uit tot aankoop) dan een gevuld glas om te kunnen proeven. Mijn lieftallige echtgenote probeert de Terre a Terre rode wijn uit 2009, samengesteld uit vaten met wijn van de Tannat druif en de Malbec druif. Mijn interesse gaat uiteraard meer uit naar de diverse Armagnac bottelingen.

Er staat een aantal vintages bij met als oudste een Armagnac uit 1970. Daarnaast een aantal "gewone" leeftijdbottelingen. Net als bij whisky bepaalt het jongste vat in de blend de leeftijd. Ik krijg de 5yo, de 15yo en de 20yo te proeven.

De jongste wordt geschonken in een met zorg voorgekoeld glas. Onze gids heeft in de gaten dat ik een whiskyliefhebber ben en op deze manier wordt de geur van de jonge Armagnac wat getemperd waardoor deze bijna een whiskykarakter krijgt. Bijzonder! Dan de 15yo maar eens proeven. Hier valt een zeer herkenbare geur van sinaasappel op die ook in de smaak weer terugkomt. Ook zeer mooi! De 20yo is weer van een heel ander kaliber. Donker fruit, gedroogd fruit, karamel en zéér pure chocolade komen terug in geur smaak en de lange afdronk! Dít zou dan ook mijn souvenir van deze vakantie worden...

Wil je meer weten over Chateau de Gensac en de mooie producten die ze maken, klik dan hier.

Share
comments
2020  Whisky Oss