image1 image1 image1

The Balvenie Single Barrel

Het zuiden van het land is weer ontdaan van zijn grootste bier voorraden, dus voor mij weer eens tijd om eens door mijn eigen whisky voorraad te kijken.

De collectie is de laatste weken niet meer aangevuld op een enkele fles na. Wel beginnen er weer verschillende  flessen leeg te raken. Één van de flessen die inmiddels behoorlijk leeg begint te raken is  “The Balvenie Single Barrel 15years”. Ik had me, na het proeven van deze whisky, voorgenomen om deze fles via deze weg met jullie te delen. Dan is het wel erg makkelijk als er dan nog wat in de fles zit. De Malt Master, David Stewart, van de in speyside gelegen distilleerderij, kiest met grote zorgvuldigheid de vaten uit die voldoen aan alle eisen om dit label te mogen dragen. De flessen met het label Single barrel zijn dan ook eigenlijk allemaal uniek en zijn afkomstig uit één bourbon vat van één distillaat. Daarbij komt ook nog dat er maximaal 350 flessen uit zo’n vat komen. Op een met de hand genummerd label is dan te zien welke cask en welke fles. In het geval van mijn fles is dit Cask nummer 8709 fles nummer 124.

bal15sb 

 

Dit is op voorhand natuurlijk al een bijzondere single malt whisky, alleen al omdat het een uniek exemplaar is. Uniek of bijzonder hoeft nog niet te betekenen dat het ook een lekkere malt is. Maar ook in dit geval kan ik met jullie delen dat dit een erg mooie whisky is. Een exemplaar waarbij ik erg zuinig zal om gaan met de laatste paar glaasjes die er nog uit zullen komen. 

The Balvenie Single barrel 15 years Old. 

Cask number 8709

Bottle number 124

Neus:Vanille, eik, een vleugje honing en wat fruitig.

Smaak: Zachte vanille tonen met wat fruit en later wat kruiden en zelfs een pepertje.

Afdronk:Redelijk lange afdronk met eerst wat honing en kruiden. Langzaam komt er dan een drop smaak door.

Ik vind dit een erg mooie whisky, 84 punten!

Share
comments
2020  Whisky Oss