image1 image1 image1

Aandacht voor Adelphi's Ardnamurchan, het vervolg

Ik was eens aan het kijken naar wat ik nog aan samples in mijn kast had staan en wat denk je? Staan daar nog twee zeer interessante exemplaren te wachten op een review. Twee samples die ik een tijdje geleden ontving van Marc van Grunsven toen ik samen met hem en Misha Verhoeven een middagje besteedde aan samples uitwisselen (en ondertussen ook een beetje proeven). Het gaat in dit geval om samples van de 2017 en 2018 release van Adelphi's Ardnamurchan spirit.

Het eerste artikel dat ik wijdde aan Ardnamurchan dateert al van 2017. In dat artikel ben ik ook al ingegaan op de achtergrond van de distillery et cetera. Dat ga ik nu dus niet nog eens doen. Ik ga mezelf liever bezig houden met wat de glazen me bieden aan geur, smaak en afdronk. Ik ben benieuwd of de ervaring van twee jaar geleden terug te vinden in deze releases.

Ardnamurchan 2017, Limited Release No. 2. Voor deze versie werden 30 sherry octaves (zowel Oloroso als PX) gebruikt. Dit leverde een opbrengst op van 2447 flessen met een alcoholpercentage van 53,6%.

  • Neus: Gedroogd fruit, chocolade en een wat notig karakter. Ook wat rijp rood fruit, kersen en framboos. Er lijkt ook een vleugje turfrook rond te gaan in het glas. Een veelbelovende eerste indruk.
  • Smaak: Niet heel vol in de mond. Wel kruidig met een subtiel turfrandje. Zoete tonen van fruit en chocolade. Er schijnt 30 maanden gerijpt te zijn maar deze jonge leeftijd kun je aan geur en smaak niet raden. 
  • Afdronk: In de afdronk kom ik iets tegen dat ik ook vond bij de eerste vergelijking, laurier. Daarnaast het vleugje turfrook en bij vlagen nog wat rood fruit. De combinatie blijft aardig lang hangen en dus ben ik positief verrast. Een vrij volwassen drankje!

Ardnamurchan 2018, Limited Release No. 3. Deze versie is samengesteld uit first fill sherryvat gerijpte spirit met een opbrengst van 4916 flessen. Hier is het alcoholpercentage ietwat hoger op 55,3%.

  • Neus: Kruidig, een hint van tuinkruiden en selderij. Deze heeft bij de eerste indruk ook iets meer alcohol in de neus. Wat prikkelend, doet jonger aan dan de vorige. Als de alcohol wat wegtrekt ontstaat een voller karakter met een vleugje boenwas en zoete caramel. Ten opzichte van de vorige mis ik hier het turfrandjes.
  • Smaak: In de smaak komt wél weer een vleugje turf bovendrijven. Verder een zacht en romig mondgevoel met zoete sherry invloeden. De combinatie tussen het subtiele turfje en de zoete sherry is zeer mooi in balans.
  • Afdronk: De afdronk is korter dan bij het vorige sample. Hier mis ik ook weer het turfje en zelfs ook het, inmiddels bijna karakteristieke, laurier. Het enige puntje dat de jeugdigheid verraadt.

Wat mij betreft heeft Release No. 2 deze vergelijking nipt gewonnen maar beiden verdienen een ruime voldoende. Zoals ik ook de vorige keer al zei, onze interesse is gewekt!

Wil je ook nog even teruglezen wat we eerder al schreven? Klik dan even hier.

Share
comments
2020  Whisky Oss