image1 image1 image1

Newsflash

newsflash-300x289

Wat een bijzondere Whiskynieuwtjes deze week! Normaal gesproken zijn wij niet zo van het brengen van nieuwtjes maar meer van achtergronden en andere inzichten. Maar ja, als bekend wordt dat er twee gloedjenieuwe distillery’s aan zitten te komen dan moeten we daar toch ook maar even op in gaan.

Zowel het eiland Skye als het zuidelijker gelegen Islay krijgen er een distillery bij. Prachtig nieuws voor ons als Whiskyliefhebbers en voor de voorvechters van geturfde Whisky’s al helemaal. Wat ik echter vanuit hobby-oogpunt vooral heel mooi vind aan deze ontwikkelingen is het feit dat beide distillery’s worden gestart vanuit idealisme en niet zozeer vanuit commercieel oogpunt.

Op Islay zal de Gartbreck Distillery vanaf 2015 haar spirits gaan stoken. Het is Fransman Jean Donnay die hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling ziet gaan. De eigenaar van de Franse distillery Glann ar Mor hoopt op een jaarlijkse productie van 60000 liter geturfde spirit uit te komen. Om dit te realiseren heeft men de beschikking over een eigen malting floor, een kiln en twee vuurgestookte pot stills. In eerste instantie zal voor de rijping voornamelijk gebruik gemaakt worden van Ex-Bourbon casks.

AA-Gartbreck-small-2De oude Gartbreck Farm 

Op Skye krijgt de Talisker Distillery er een concullega bij. Eveneens in 2015 zal daar namelijk de Torabhaig Distillery een start maken met de productie van Single Malt Whisky. In de zomer van dit jaar zal men starten met het verbouwen van een 100 jaar oude boerderij met stallen. Hiermee worden de plannen die Sir Iain Noble en zijn weduwe hadden om een kleine distillery te starten op Skye, uiteindelijk gerealiseerd. Mossburn Distillers uit Edinburgh investeert 5 miljoen pond om dit project van de grond te krijgen.

Distillery_SkyeDe plannen voor de Torabhaig Distillery 

Prachtig toch! Bij mij komt dan echter wel de vraag op wanneer we dan kunnen gaan genieten van deze nieuwkomers. Krijgt de spirit wel voldoende tijd om te rijpen of zal er in het begin genoegen genomen worden met de minimale rijpingstijd van 3 jaar en een dag? Het zal in ieder geval nog wel even duren voordat deze nieuwe distillery’s echt een naam hebben opgebouwd maar stel nu dat dat gebeurt… Misschien is het dan wel verstandig om komend jaar een cask op te kopen. Als er vervolgens in 2055 flessen van gebotteld worden die verkocht worden voor 8000 euro per fles zoals dat nu gebeurt met de 40 jaar oude Brora…

Ach, wie dan leeft die dan zorgt. We gaan de nieuwelingen zeker volgen en wanneer de eerste Whisky’s op de markt komen gaan we ze zeker even proberen. Dat kunnen we van de Brora (helaas) niet zeggen.

Share
comments
2020  Whisky Oss