image1 image1 image1

Cadenhead's Glen Moray 19yo

Glen Moray is een distillery waarvan ik nog niet vaak iets geproefd heb. De in Elgin gelegen distillery heeft toch een redelijke historie sinds de oprichting in 1897. Zelf brengen ze een aantal leeftijdsbottelingen en wat special finishes uit. Ook wordt er geproduceerd voor de Label 5 blend van eigenaar La Martiniquaise. Een weinig aansprekend whiskymerk maar toch stond deze fles op mijn verlanglijstje toen we afgelopen jaar naar Campbeltown gingen. Zou Cadenhead's een goed vat hebben gebotteld?

In mijn vooronderzoek leek het erop dat deze whisky een zeer mooie score had op Whiskybase. Niet dat dat altijd leidend is maar toch, we kijken er allemaal tóch een beetje naar. De score was hoog maar met slechts weinig stemmers nog niet heel betrouwbaar. Toch heb ik de gok maar genomen, juist omdat ik ook wel eens iets anders in mijn kast wilde hebben.

Het betreft een whisky die in 1998 gedistilleerd werd. De spirit werd te rijpen gelegd in een bourbon hogshead tot deze in de winter van 2017 gebotteld werd met een leeftijd van 19yo. Botteling vond plaats in de Authentic Collection serie, gewoon zoals deze uit het vat gekomen is. Zonder kleuring, zonder koude filtering en op vatsterkte van 55,5%. Ik heb een glaasje ingeschonken en het gewoon eens een uur laten staan. Nu eens kijken naar het resultaat.

  • Neus: Een zoet appeltje, een vleugje ananas, banaan, perzik en vanille
  • Smaak: Fruitige bourbon tonen uit de geur komen ook in de smaak weer naar boven. In de smaak komt ook een randje citrus boven in de vorm van grapefruit
  • Afdronk: Mooie lengte waarbij het zoete appeltje vooral aanwezig blijft. Af en toe is er ook in de afdronk een vleugje grapefruit waarneembaar.

Al met al is dit zeker geen verkeerde whisky maar het is ook geen hoogvlieger. Op Whiskybase gaf ik er een score aan van 85 punten. Zeker nu de fles wat langer open staat, is dit een score die de whisky best mag hebben.

Share
comments
2020  Whisky Oss