image1 image1 image1

Een ander distillaat; Brandy de Jerez

Untitled

De laatste maanden van 2013 was ik door vervelende omstandigheden een aantal keren in Spanje. Om nou iedere keer vanaf het vliegveld een fles Whisky mee te nemen was niet echt een optie al heb ik er volgens mij wel elke keer even staan neuzen. In Spanje verkopen ze echter bij elke supermarkt, of ze nu Dia, Carrefour of Mercadona heten, flessen Whisky en andere sterke dranken. Nu was het aanbod aan Whisky wel wat klein en dus koos ik daar voor wat plaatselijk distillaat. Brandy de Jerez.

Het ontstaan van Brandy (afkomstig van de term brandewijn) is direct verbonden aan de ontwikkeling van gedistilleerde dranken. De eerste Brandy dateert al uit de 12e eeuw en in de 14e eeuw groeide de populariteit gestaag. Wijn werd gedistilleerd om de houdbaarheid te verhogen maar ook werden belasting en transportkosten lager omdat het volume behoorlijk omlaag werd gebracht. Eigenlijk was het dan bedoeling om vlak voor consumptie water toe te voegen. In die periode werd ook al ontdekt dat de opslag in houten vaten zorgde voor verandering van het eigenlijke distillaat. Tijdens de distillatie blijven immers originele kleur- en smaakstoffen achter in de still, de rijping in houten vaten zorgt ervoor dat daar dan weer kleuren en smaken uit geëxtraheerd worden.

brandy 

Brandy de Jerez is een speciale soort Brandy die afkomstig is uit de Spaanse streek Jerez de la Frontera. Het heeft zelfs een zogenaamde Protected Designation of Origin (PDO) status. Dit wil zeggen dat het een door de Europese Unie beschermde status heeft. Als een product een PDO heeft wil dat zeggen dat het product op speciale wijze in een specifiek vastgesteld gebied geproduceerd moet zijn. Wat dat betreft kun je een vergelijking maken met Champagne en Cognac maar bijvoorbeeld ook met Parmezaanse kaas. De eisen die aan Brandy de Jerez gesteld zijn zijn:

  • Moet gerijpt zijn in Europees eikenhouten vaten met inhoud van 500 liter die vooraf gebruikt zijn in de Sherryproductie
  • Rijping moet plaatsvinden in een Solera-systeem
  • Rijping moet plaatsvinden in het gebied tussen Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda in de provincie Cádiz.

Verschillende kwaliteitsaanduidingen ontstaan door de lengte van de rijpingstijd.

  • Brandy de Jerez Solera is de jongste en meest fruitige variant. Deze heeft een rijping van circa een jaar gehad.
  • Brandy de Jerez Solera heeft een rijpingsperiode van minimaal 3 jaar ondergaan en is wat voller van smaak dan de jongere variant.
  • Brandy de Jerez Solera Gran Reserva is de meest volwassen variant. De rijping van minimaal 10 jaar geeft een prachtige volle smaak waarin de typische Sherry-wijn smaken heel mooi tot hun recht komen.

Als souvenir uit Spanje heb ik thuis een fles uit de laatste categorie staan. Uno en Mil, flesnummer 550 van 714 uit vatnummer 173 van een batch van 1000 vaten. Hoe deze smaakt? Ik zou het niet weten. Deze zal namelijk om persoonlijke redenen gesloten blijven. Ik heb echter wel de smaak van dit type Brandy leren waarderen. Zoveel zelfs dat ik inmiddels ook een Brandy die ik nog had staan heb aangebroken om af en toe eens af te wisselen. En dat heeft me dan weer op een mooi idee gebracht... Daar later meer over.

Share
comments
2020  Whisky Oss