image1 image1 image1

Experimenteren is niet zonder gevaar

800px-Juglans_regia_Walnoot_'Buccaneer'

Nee, ik ga niet mee in de hype rond Neknomination. Een belachelijk "spel" op de sociale media waarin je uitgedaagd wordt zo snel mogelijk zoveel mogelijk te drinken. Daarvan mag inmiddels wel bekend zijn dat het gevaarlijk is. De inmiddels overleden nominees zeggen wat dat betreft genoeg. Comazuipen, ook al zoiets waar ik het nut totaal niet van in zie. En dan erbij, zoiets heeft ook niets met een hobby te maken. Ook hobbymatig experimenteren met drank kan echter voor gevaarlijke situaties zorgen. Toch iets om over na te denken.

Een bezigheid waarbij het voor de hand ligt dat je moet weten waar je mee bezig bent is het zelf "produceren" van alcoholhoudende dranken. Of dat nu het brouwen van bier is of het op kleine schaal distilleren van sterke drank, je moet weten wat je doet zodat je je product naderhand veilig kunt nuttigen. Niet elke samenstelling zorgt voor dezelfde producten en het kan zomaar voorkomen dat er, bij onkundig gebruik, stoffen in het brouwsel terecht komen die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Een voorbeeld waar ik al eerder over schreef is methanol.

De reden waarom ik hier over begin is een aanstaand experiment waar Peter en ik jullie nog mee gaan verblijden (of misschien wel vervelen ;-) ). Het heeft iets te maken met Whisky en met hout en dan vooral de invloed van hout op de Whisky. Later meer daarover aangezien we nu nog in de voorbereidingsfase daarvan zitten. De fase waarin we ons oriënteren op de te gebruiken materialen en wát we ermee hopen te bereiken. Ook een fase waarin we deze ideeën moeten toetsen op de haalbaarheid. Daar ligt de oorsprong van deze blog.

Via een bevriende meubelmaker uit Oss kwamen we in het bezit van enkele houtsoorten die we mochten gebruiken voor ons experiment. Eén van de houtsoorten was notenhout. Een mooie roodbruine kleur, een heel andere geur dan eikenhout, een andere structuur. Wat zou dat voor resultaten geven? Maar goed, het moet ook wel zo zijn dat het de gezondheid niet schaadt. Wat blijkt nu? Hout van de notenboom, Juglans Regia genaamd, blijkt een stof te bevatten waar we beter geen Whisky mee in aanraking kunnen laten komen.

notenboom 

Alle boomsoorten uit de Juglandaceae familie produceren een stof die ervoor zorgt dat omringende bomen en struiken geremd worden in de groei van hun wortels. Deze stof wordt Juglon genoemd.

Juglone 

De structuur van het molecuul verraadt een oplosbaarheid in alcohol en dus zal het oplossen in ons geliefde gerstedistillaat. Dat zou op zich geen probleem hoeven te zijn ware het niet dat deze stof mutagene eigenschappen heeft. Het kan het DNA van cellen veranderen waardoor deze zich kunnen gaan ontwikkelen tot kankercellen. Een betere reden om geen notenhout te gebruiken kan ik niet bedenken.

 

Share
comments
2019  Whisky Oss