image1 image1 image1

Een mooie middag in Almere

Untitled

Een aantal weken geleden schreef Erik Huurman een prachtig artikel in onze rubriek "Van de lezer". Hij vertelde daarin over zijn ervaringen bij Glenturret vanaf eind jaren '90 en de liefde die hij voor deze distillery koestert. Ook Peter en ik hebben de charme van Glenturret aan den lijve ondervonden en dat was ook Erik opgevallen. Nu Erik voor een verhuizing staat nodigde hij ons uit om bij hem thuis zijn geliefde Glenturret Room te bezoeken. Afgelopen zaterdag gingen wij op pad.

Na een treinreis van twee uur werden we door Erik opgehaald op station Almere Centrum en een klein kwartiertje later zaten we aan de koffie in Huize Huurman. Voor gastvrouw Marika hadden we een lekker presentje meegenomen en voor de proefervaring met Erik brachten we ook wat lekkers mee uit onze eigen collecties. Peter bracht samples mee van de Glenturret die Hans Offringa selecteerde voor de City of Zwolle en van de Gerard Butler handfill die we zelf in 2016 bottelden. Ik nam de Turret's Cask handfill tegen die ik afgelopen zomer meenam van mijn vakantie in Schotland, in de hoop dat die een beetje mooi zou passen in de line up die Erik voor ons in gedachten had.

Untitled 

Na de koffie betreden we de zolder waar zich de prachtige whiskyruimte bevindt. De beschilderde wanden zorgen voor een prachtige Glenturret sfeer. Naast de schildering van de oude washstill staat in de hoek op de grond het oude kijkglas uit de dampleiding van dezelfde still. We nemen plaats aan de bar die is betimmerd als de buitenzijde van de een washback. De zolder ademt Glenturret en er is nog geen fles geopend.

We worden verrast met een aantal prachtige oude miniaturen. Een zeer smaakvolle Dunhill blended malt, een hele mooie Famous Grouse Vintage 1990 en twee prachtige oude Glenturret whisky's te weten een 15yo én een 18yo. Mooie oude smaken die nog beter worden met de bijbehorende verhalen die vol passie verteld worden.

Mini's 

Na de miniaturen trekt Erik nog een paar mooie pareltjes uit de kast. Wat te denken van een in 1991 gebottelde 12yo Glenglassaugh? Of een 30yo The Macallan Fine Oak? Wat een prachtige whisky's in het alcoholpercentage tot en met 43%! We schakelen over op vatsterkte met Turret's Cask en deze blijkt gelukkig prima in de smaak te vallen bij Erik. Na nog een zeer bijzondere, naamloze, botteling sluiten we de proefsessie af met een zeer mooie fles uit vervlogen tijden. Een Signatory Vintage dumpy bottle met daarin een whisky van de in de jaren '80 gesloten North Port distillery... Een prachtig slot van een zeer mooie middag!

Historie 

Ondertussen heeft Marika gezorgd voor wat lekker hapjes die we aansluitend nuttigen voordat we de terugreis naar Oss gaan beginnen. Met een goed gevulde maag en een prachtige ervaring rijker stappen we in de trein naar Oss en onderweg hebben we het nog een aantal keren over de middag die we beleefd hebben. 

Erik en Marika, ontzettend bedankt voor de gastvrijheid én de mooie ervaring! Heel veel succes met de aanstaande verhuizing en heel veel woonplezier op jullie nieuwe stekje waar ongetwijfeld ook weer een mooi whiskyhoekje zal ontstaan. Het zal echter moeilijk worden de sfeer van de Glenturret Room in Almere te benaderen...

Share
comments
2020  Whisky Oss