image1 image1 image1

Whiskybase Gathering 2018

Untitled

Zaterdag 20 oktober 2018, een datum die al een tijdje omlijnd in onze agenda stond. De datum van de derde editie van The Whiskybase Gathering in de Maassilo in Rotterdam. De derde keer dat wij erbij zouden zijn ook. Het begint een traditie te worden waar we nog lang aan mee hopen te doen.

Tussen 's Hertogenbosch en Nijmegen rijden als gevolg van werkzaamheden geen treinen en dus pakken we de bus naar 's Hertogenbosch om daar de trein richting Rotterdam te pakken. Ook Richard Timmers gaat dit jaar mee naar de Maassilo. We reizen al vroeg zodat we eerst even op bezoek kunnen gaan bij Nick Drenthe en Eunice Boereveen en ook Nick zal later mee gaan naar het evenement. We starten het proeven alvast met een paar kleine drammetjes uit Nicks collectie alvorens we het festival bezoeken. Een bijzonder toppertje is deze Adelphi Nightcap Cambus uit 1988. Een goed begin is het halve werk toch? 

Untitled 

Aangekomen in de Maassilo besluiten we eerst langs de stand van Van Wees te lopen. Het glas mag immers gevuld worden en we besluiten dit te laten doen met een niet al te zware whisky. Het wordt een 7 jaar jonge Glen Ord die gebotteld werd voor The Ultimate serie. Met het gevulde glas in de hand gaan we eerst maar eens een hapje eten zodat we met een gevulde maag de komende drammetjes kunnen verwerken. We gaan er vandaag eens rustig en verantwoord van genieten.

De middag brengt ons veel ontmoetingen met bekenden en onbekenden in het publiek maar natuurlijk ook bij de diverse stands. Zo maken we dit jaar persoonlijk kennis met Patrick Vanderlinden die een stand bemant met zijn Brachadair bottelingen. Vol trots laat hij ons zijn nieuwe botteling, een 10yo Macduff gerijpt op een ex-Oloroso hogshead, proeven. We mogen wel stellen dat het Patrick is gelukt om wederom een mooi vat te selecteren voor zijn lijn.

Ook bij de Claxton's stand hebben we wat mooie gesprekken met bijbehorende drams. Hugo en Adrian vertellen vol passie over de whisky's die binnenkort in de winkels verkrijgbaar zullen zijn. Ze zijn alvast te proeven en dus maken we daar graag gebruik van. Hier ontmoeten we ook onze Vlaamse vrienden Jonny Coulon en Rita Lindekens, eveneens fans van deze mooie bottelingen. We besluiten de middag gezamenlijk hier af te sluiten.

Voor we zover zijn maken we nog diverse rondjes langs de diverse stands en dan kom je soms wel hele leuke dingen tegen. Bij de stand van Maltstock trekt Nick een fles omhoog met de vraag of ik zin heb ik een colaatje. Het blijkt een fles te zijn die ik herken als een handfill versie van Glendronach. Het blijkt hetzelfde vat te zijn waar Peter en ik in 2014 ook fles van vulden. Teun van Wel vulde zijn fles twee weken voordat wij dat deden. Wij hebben de fles echter beiden nog dicht staan dus nu is het prachtige gelegenheid om hem nog eens te proeven. 

Untitled 

Bij diverse stands zien we bottelingen terug van locaties die we komende maand gaan bezoeken in Campbeltown. Of het nu Cadenhead's flessen zijn, officiële Springbank bottelingen, Glen Scotia et cetera, we worden bijna wel gedwongen ook hier iets van te proeven. Ik kies daarbij voor een bijzonder flesje van een Springbank die ter plaatse gebotteld is en neem me voor in ieder geval ook zo'n flesje te gaan scoren bij ons bezoek...

Untitled 

Na het proeven van een aantal schitterende drams loopt de middag weer op zijn eind. Tijd dus om met Jonny en Rita de dag af te sluiten bij Claxton's. Adrian Hoose heeft ons een mooie laatste dram beloofd en die kans laten we ons niet ontnemen. Het betreft een 32yo Dumbarton, een Lowlands Single Grain whisky. Deze whisky kent een zeer gelimiteerde oplage (slechts 96 flessen) dus we voelen ons bevoorrecht deze te kunnen proeven. Wat een heerlijk einde van deze mooie dag in Rotterdam. Zo heerlijk dat we beiden hopen een fles naar Oss te kunnen halen... 

Untitled 

Eerst maar eens naar Schotland over een paar weken.

Share
comments
2020  Whisky Oss