image1 image1 image1

Dewar Rattray Mortlach 17yo

Untitled

Dit weekend is het weekend van The Whiskybase Gathering en vandaag zijn we dan ook daar! Komende week kun je daar van ons uiteraard weer een verslag van verwachten. Eerst wil ik jullie laten meedelen in mijn eerste smaaknotities in een behoorlijke tijd... Ik heb gekozen voor één van mijn recente aankopen. Eentje die op Whiskybase niet bijzonder hoog scoort (circa 83 punten) maar die ik ondanks dat tóch maar aangeschaft heb. Het is immers tóch een independent Mortlach met een mooie leeftijd. 

Ik heb een tijdje moeite gehad met het kunnen concentreren op geuren en smaken. Nu zit ik in een fase waarbij dat langzaam weer terug lijkt te komen al moet ik me nog niet wagen aan de beschrijving van hele complexe whisky's. Wat dat betreft past deze Mortlach op dit moment wel in het plaatje. 

Deze Mortlach werd in mei 1995 gedistilleerd en te rijpen gelegd in een Bourbon Hogshead. 17 jaar en 6 dagen later werd overgegaan tot botteling. De fles stond dus al sinds 2012 op een schap bij Versailles in Nijmegen. Tot ik er vorige maand weer eens naar binnen liep en op zoek ging naar een leuke aanwinst. Van het een kwam het ander.

Untitled 

Dewar Rattray is de bottelaar van deze whisky. Er is geen gebruik gemaakt van koude filtering of bijkleuring. De whisky s gebotteld op een vatsterkte van slechts 49,1%. De opbrengst van slechts 276 flessen, gecombineerd met het lage alcoholpercentage, doet vermoeden dat de engelen hun deel van het vat wel tot zich genomen hebben... Ik ben benieuwd wat zij ervan vonden. Hier zijn in ieder geval mijn notities:

  • Neus: Fris en fruitig, citrustinten met mandarijn en sinaasappel. Ook perzik en een zoet appeltje zijn aanwezig met op de achtergrond ook honing en een vleugje amandel
  • Smaak: Een licht drogend mondgevoel dat mogelijk veroorzaakt wordt door een wat notig karakter (maar niet echt amandel, ik kan het niet helemaal thuisbrengen). Verder is er een subtiel pepertje aanwezig. Ook hier weer zoete citrus en een appeltje
  • Afdronk: Medium lengte waarbij het drogende, notige karakter aanwezig samen met een hint van een zoet appeltje.

Ik heb mijn score iets hoger gezet dan het Whiskybase gemiddelde. Wat mij betreft mag deze best een score van 85 punten hebben. Daarmee is het geen absolute topper maar ik ben blij met deze Mortlach in mijn collectie.

 

 

Share
comments
2020  Whisky Oss