image1 image1 image1

The Lost Distillery Company komt naar Oss

Untitled

Het ene moment sta je in de keuken om het avondeten voor te bereiden, het andere moment sta je bij een plaatselijke slijter whisky te proeven. Dat gebeurde me dus afgelopen donderdag. Terwijl ik een stamppot van spruiten aan het voorbereiden was belde Jurgen Zeegers me op. "Als je tijd en zin hebt, kom dan even langs in de winkel. Ewan Henderson (global brand ambassador) van The Lost Distillery Company is er en hij heeft wat leuke flessen bij zich." Zo gezegd, zo gedaan en een minuut of 10 later wandelde ik Slijterij Caves Hubert Zeegers binnen.

Ewan Henderson bleek inderdaad aanwezig te zijn. Hij was samen met Arjan van Rijn (Fine Drinks) bezig met een ronde langs diverse slijterijen om er de bottelingen van The Lost Distillery Company aan de man te brengen. Het leek Jurgen wel leuk voor mij om hier deelgenoot van te zijn en daar had hij gelijk in. Zo vaak heb je immers niet de kans een private tasting van een brand ambassador te ontvangen.

Onder het genot van een aantal van de whisky's vertelde Ewan me het verhaal achter The Lost Distillery Company. Het bedrijf heeft een aantal distilleries geselecteerd die zeer lang geleden hun bestaan hadden. Stuk voor stuk distilleries waarvan nu geen whisky meer te vinden is maar stuk voor stuk distilleries waar wel voldoende informatie over gevonden kon worden om de whiskystijl van toen te doen herleven. Om dit te bereiken worden vaten singlemalt whisky aangekocht en wordt van verschillende vaten een blended malt gemaakt in de gewenste stijl.

Untitled 

Deze visie heeft geresulteerd in drie series van elk zeven whisky's. De Classic Range (43%) is gemaakt met singlemalts in de leeftijd van ongeveer 10 tot 12 jaar, de Archivist Range (46%) is net wat ouder met leeftijden van 15 tot 18 jaar. De Vintage Range (46%) is de top serie met leeftijden van 18 tot 25 jaar. De leeftijden zul je echter niet terug zien op de flessen omdat het smaakprofiel belangrijker gevonden wordt en men niet gebonden wil zijn aan een minimum leeftijd. Als er een hoeveelheid 9 jarige whisky nodig is om het smaakprofiel van een Classic te bereiken, dan kan dat nu gewoon. Had er 10yo op de fles gestaan dan zou het nou eenmaal niet mogen. Welke serie het ook betreft, er wordt niet koud gefilterd én er wordt niet bijgekleurd. Dat deden ze ten tijde van de betreffende distilleries immer ook niet.

In volgorde van lichte smaak naar robuuste smaak zijn dit de namen van de verschillende expressies:

  • Auchnagie; profiel vergelijkbaar met Glenkinchie
  • Stratheden; profiel vergelijkbaar met Glenmorangie
  • Towiemore; profiel vergelijkbaar met The Macallan
  • Jericho; profiel vergelijkbaar met The Dalmore
  • Gerston; profiel vergelijkbaar met Highland Park
  • Dalaruan; profiel vergelijkbaar met Springbank
  • Lossit; profiel vergelijkbaar met Lagavulin.

Untitled

Ik proefde een aantal van de meegebrachte flessen en ik was positief verrast. Ik besloot voor mezelf alvast de Archivist Dalaruan te bestellen, zeker ook vanwege ons aanstaande bezoek aan Campbeltown. Jurgen besloot om naast die ene fles voor mij ook nog een aantal flessen te bestellen om op de schappen te zetten. Vanaf donderdag zullen daarom de Classic Towiemore, Classic Lossit en Archivist Dalaruan verkrijgbaar zijn bij hem in de zaak.

Voor meer informatie over The Lost Distillery Company klik dan hier.

Share
comments
2019  Whisky Oss