image1 image1 image1

Water bij de wijn... ehhh whisky

Untitled

De één zweert erbij en de ander gruwelt er van en voor beiden valt iets te zeggen. Moet je water toevoegen aan je glaasje Whisky of moet je het juist drinken zoals het gebotteld is? Ieder is natuurlijk vrij in zijn of haar keuze en het is zeker niet aan mij om er een waardeoordeel over te vellen. Het is wel aan mij om te vertellen wat de toevoeging van water nu eigenlijk doet met je Whisky.

Alles valt of staat bij de voorkeur van de persoon die de dram in hand heeft. Ben je een liefhebber van Cask Strength bottelingen of heb je liever een variant die strak op 40% is gebracht? Misschien heb je liever 43% of 46%? Maar wat heeft dát dan weer met het toevoegen van water te maken? Simpel, bij elk percentage lager dan Cask Strentgh is door de distillery / bottelaar al water aan de Whisky toegevoegd. Dan nog kan het heel verrassend werken als je zelf nog wat water toevoegt aan een Whisky van bijvoorbeeld 46%.

In je Whisky zitten stoffen opgelost die zorgen voor de smaak en de geur. Vetzuren, oliën, esters en andere chemische stoffen zorgen voor de typering van de inhoud van je glas. Hoe hoger het percentage alcohol in de fles is, des te beter zijn deze stofjes in oplossing. Ze worden als het ware een beetje vastgehouden door de alcohol. Het toevoegen van een beetje water kan er voor zorgen dat deze stofjes minder goed in oplossing blijven. Ze komen vrij en dat betekent dat je er dan iets meer van proeft en ruikt. Je laat als het ware het karakter van de Whisky ontplooien.

Overigens heeft toevoegen van water niet bij alle Whisky's dit effect. Bij die Whisky's die koud gefilterd zijn (Chill filtered) is de spirit namelijk flink gekoeld voordat deze gefilterd is. Door het koelen lossen de geur en smaakstofjes slechter op en door de filtering worden ze dan al verwijderd uit de spirit. Persoonlijk vind ik dat erg jammer maar ja, men vindt het ook niet appetijtelijk ogen als de Whisky wat troebel wordt als het toevallig een beetje koud is... Die troebeling is nou net datgene wat het glas karakter geeft, het zijn de natuurlijke geur- en smaakstoffen die tijdens de gisting zijn ontstaan en bij de distillatie en de rijping zijn door ontwikkeld...

Terug naar het toevoegen van water aan je glas. Zoals gezegd kun je met water de Whisky laten ontplooien. Soms is het alleen al prettig het alcoholpercentage te verlagen omdat dit de Whisky een scherp karakter geeft en je de smaken door deze scherpte niet goed kunt waarnemen. In mijn eigen collectie zijn Glenfarclas 105 (60% alcohol), Glenfiddich 15yrs Distillery Edition (51%) en GlenDronach Single Cask 2002 PX Puncheon 2035 (54,1%) de flessen die ik echt moet verdunnen met wat water om het scherpe randje eraf te halen. Naast het zachter maken van deze Whisky's merk je ook bij de Glenfarclas en de GlenDronach dat de typische Sherrykenmerken van deze Whisky's naar boven komen bij het toevoegen van wat water.

Untitled Drie van de vier zijn mét wat water lekkerder.

Moet je dan bij elke sterke Whisky water toevoegen? Nee hoor, je moet helemaal niets. Soms hoeft het ook helemaal niet zelfs al is het een Cask Strength van bijna 60%. Een mooi voorbeeld daarvan is een Glenlivet Nadurra met een percentage van ruim 59% die ik ook in de kast heb staan. Deze is van zichzelf zeer prettig te drinken en is ondanks het hoge percentage helemaal niet scherp in de mond.

Untitled Een maatschenker en een pipet bieden uitkomst bij het vaststellen van je favoriete samenstelling

Een tip die ik graag mee wil geven is dat je niet zomaar wat water moet toevoegen aan een random geschonken glas. Probeer voor je zelf vast te stellen hoeveel water je aan een bepaalde hoeveelheid Whisky toevoegt tot je voor jezelf op de prettigste smaak uitkomt. Dát is namelijk waar het om draait! Probeer af te meten hoeveel Whisky je schenkt en doe hetzelfde met je water. Leg voor jezelf per Whisky vast wat je de prettigste samenstelling vindt zodat je altijd optimaal kunt genieten.

Share
comments
2020  Whisky Oss