image1 image1 image1

Brachadair Linkwood én Mortlach

Untitled

Met nog drie samples te gaan behandelen we ook deze keer weer twee stuks in één blog. Twee whisky's van distillery's van naam en faam onder de liefhebbers. Beiden ook met dezelfde leeftijd. We beoordelen een Linkwood en een Mortlach. Ook deze samples kwamen enkele weken geleden vanuit België naar Oss. Ze werden verstuurd door Brachadair eigenaar Patrick Vanderlinden. We zijn uiteraard zeer benieuwd naar deze pareltjes.

Beide whisky's hebben wat overeenkomsten met elkaar. Naast het feit dat ze niet koud gefilterd of bijgekleurd zijn en dat de bottelaar dezelfde is, zijn ze allebei gedistilleerd in 1997, gerijpt in een ex bourbon hogshead en vervolgens in 2016 op vatsterkte gebotteld. Dit kan wel eens een leuke vergelijking worden!

Linkwood 1996-2017, 19yo 52,6%

Notities van Peter

  • Neus: Eerst wat scherp, later zachter. Appel, peer, houtskool, vanille, wat honing en bloesem
  • Smaak: Olieachtig, stevig mondgevoel met ook hier een scherpe start die snel zachter wordt. Honing, citroen, appel wat kruiden en een bittere marmelade
  • Afdronk: Lang, een bittere kruidigheid van het hout met een vleugje honing

Op zich een prima whisky maar niet geheel mijn smaak.

Notities van Jeroen

  • Neus: Zoete appel, citrusfruit, kaneel en iets van geroosterde amandel
  • Smaak Een wat vettig mondgevoel, ook hier weer de zoete appel met kaneel en een vleugje honing
  • Afdronk Mooie lengte waarin met name de appel aanwezig blijft. Het idee van appeltaart

 Ik kan deze whiskystijl zeker wel waarderen op een zomerse avond. Niet heel complex, gewoon lekker.

Mortlach 1996-2017, 19yo 54,3%

Notities van Peter

  • Neus: Vol, veel caramel, chocolade, kokos, vanille, koffie en noten
  • Smaak: Een streling van de tong! Prachtige smaken van pure chocolade, vanille, koffie, caramel met een kruidig randje van kaneel
  • Afdronk: Medium lengte met smaken van koffie, caramel en een kruidig randje

 Een prachtige whisky! Een mooi dessert voor na een heerlijk diner!

Notities van Jeroen

  • Neus: Sinaasappel, perzik, caramel, invloeden van noten en een vleugje chocolade. Bijzonder!
  • Smaak: Vol en romig. Fruitige invloeden van wederom sinaasappel en perzik. Kruidig ook, prikkelend gevoel als bij kaneel
  • Afdronk: Mooie lengte met in de smaak het idee van met chocolade omhulde sinaasappelsnoepjes.

Prachtige Mortlach! Een bijzonder mooi samenspel tussen spirit en vat.

Patrick, uiteraard weer dank voor deze mooie samples. Peter en ik zijn het erover eens dat de Mortlach het wel wint in deze tweestrijd. 

 

Share
comments
2018  Whisky Oss