image1 image1 image1

Zomerweer heeft invloed op whiskyproductie

Untitled

Tijdens mijn zomerse rondreis door de Highlands viel het me al op dat de waterstanden in Schotland me wat aan de lage kant leken. Nu blijkt dat zelfs zo laag te zijn dat sommige distilleries er zoveel last van hebben dat zij de productie stil hebben moeten leggen. Water is nou eenmaal zeer belangrijk in de whiskyproductie...

Water is uiteraard één van de bestanddelen van de door ons zo geliefde drank maar het is ook van groot belang voor de koeling van condensors tijdens het distilleren. Geen koeling betekent immers geen (of in ieder geval veel minder) condensaat en dus geen spirit die te rijpen gelegd kan worden. 

Het is nu met de aanhoudende droogte in Schotland zover gekomen dat sommige distilleries geen koelwater meer kunnen onttrekken uit de natuurlijke watervoorziening. Zij zijn daarom genoodzaakt de productie te verlagen of zelfs tijdelijk geheel stil te leggen. Zo valt te lezen in een artikel van The Courier (zie link aan einde van deze blog) dat Blair Athol en Edradour getroffen zijn wegens de lage stand van de Allt Dour Burn. Ook op Islay zouden meerdere distilleries al last hebben gehad van het weer.

DSC_2119

Met de verwachting dat de komende jaren vaker van dit soort zomers gaan voorkomen, lijkt het mij voor de distilleries zinvol om eens te gaan kijken naar andere manieren om hun condensors te koelen. Ik denk daarbij aan een gesloten koelcircuit waarbij een koelmedium op een vaste temperatuur gehouden wordt en wordt rondgepompt over de condensors. 

Overigens heeft de opwarming van de aarde ook een positieve kant voor de Schotse whisky industrie. Hoe warmer het klimaat, des te sneller worden smaken en aroma's uit de vaten onttrokken en des te mooier worden jonge whisky's... Al zal het nog wel even duren voordat de resultaten van Kavalan en Amrut op dat gebied geëvenaard kunnen worden.

Artikel The Courier

Share
comments
2019  Whisky Oss