image1 image1 image1

Brachadair Highland Park 13yo, Crann clubbotteling

Crann-highland-park

We kondigden het al aan, er waren samples onderweg van bottelaar Brachadair. Ik kan jullie melden dat ze in goede conditie zijn aangekomen in Oss en dat betekent dat Peter en ik er eens goed voor zullen gaan zitten. Zo zullen we binnenkort 6 samples samen gaan beoordelen. Dit zijn allen samples van whisky's die in de handel verkrijgbaar zijn. Patrick Vanderlinden had echter een extraatje aan het pakketje toegevoegd. Een 13yo Highland Park die hij mede selecteerde voor Crann, een heuse whiskyclub bij onze Zuiderburen. Hier zal ik zelf eens mee aan de slag gaan!

Het betreft hier een botteling met een verhaal. De Crann whiskyclub bestaat sinds oktober 2015 en brengt zo nu en dan een clubbotteling uit. Voor de botteling van dit jaar werd Patrick gevraagd zijn netwerk en expertise te gebruiken om tot een mooie fles te komen. Vanuit het netwerk werd een selectie aan samples aangeleverd van beschikbare vaten of bottelingen.

Hoezo ook bottelingen? Soms wordt een vat niet in zijn geheel door 1 partij aangekocht. Zo gebeurde dat ook met dit specifieke Highland Park vat. Een  vat met nummer 20355 dat al geleegd werd in 2005. Op whiskybase kom ik het vat in twee eerdere bottelingen tegen. Op de vatsterkte van 62,9% zijn 60 flessen gevuld voor MacMalt. Een tot 46% verdunde versie leverde voor de High Spirits Collection 336 flessen op. Het ex-sherry vat had nog wat flessen over en zo kon het gebeuren dat voor de club nog eens 83 flessen konden worden aangekocht. Mits deze batch aan de wensen van de club voldeed uiteraard. Op aanraden van Patrick proefden de clubleden het sample en werd overgegaan tot aanschaf van de partij. Van deze clubbotteling staat er nu dus een sample voor mijn neus te wachten op een beoordeling.

Untitled

De whisky werd gedistilleerd in juni 1992 en gebotteld in september 2005. Botteling vond plaats met de natuurlijke kleur en zonder koude filtering. Deze flessen zijn op de vatsterkte van 62,9% gebotteld.

  • Neus: Alcohol is behoorlijk aanwezig in de eerste "indruk". Zoete fruitige tinten met appel en citrus, een vleugje toffee en een licht rokerig randje
  • Smaak: Vol en romig in de mond, licht prikkelend. Ook hier weer zoete fruittinten. Ook iets van gedroogde dadels nu. Mooie balans
  • Afdronk: Warme, zoete afdronk. Mooi van lengte ook.

Het is naar mijn idee geen Oloroso of PX sherryvat geweest waar deze whisky in heeft mogen rijpen. Daarvoor ontbreken de smaken van rozijnen en pure chocolade. Ik zou eerder gokken op een Fino sherryvat dat in ieder geval zeer goed zijn werk gedaan heeft. Dit belooft wat voor de rest van de samples die we gaan behandelen. Patrick bedankt voor het aanleveren van deze mooie Highland Park!

 

 

Share
comments
2020  Whisky Oss