image1 image1 image1

Dat zou mooi zijn

lslayfestivallogo

Het moet er eigenlijk wel een keer van komen dat Peter en ik op pad gaan naar het buitenland. Een trip naar Schotland om daar eens wat distillery's te bezoeken staat dan ook hoog op onze to-do-list maar ja, wanneer komt het er dan van? En als het er dan van komt, waar kunnen we dan naartoe?

In de Single Malt Whisky Group op Facebook zie ik de laatste tijd een paar mooie dingen voorbij komen. Ik zie mensen vertellen over reisjes die ze geboekt hebben voor het Speyside Whisky Festival, ik zag zelfs een voorbeeld van een hele mooie rondreis langs de distillery's in het land van de Rijzende Zon. Japan heeft namelijk ook een schitterende Whiskycultuur en -historie. Een Whisky trail door Ierland zou ook nog tot de mogelijkheden behoren maar denk toch dat een eerste buitenlandreis naar Schotland zal gaan.

Maar ja, dan heb je alleen het land van bestemming nog maar te pakken. Laat daar nu nog een groot aantal keuzes te maken zijn. Een rondreis door het hele land of toch maar de focus op een gebied? Speyside, Highlands, Lowlands of misschien de Islands? Een combinatie van twee gebieden? Er is zoveel mogelijk maar toch denk ik dat de bestemming voor ons wel vast ligt. Voor ons begon het hobbymatig nuttigen van Whisky namelijk bij de turfbeesten van Islay.

islaymap_large 

Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Lagavulin en Laphroaig waren met regelmaat in onze glaasjes terug te vinden. Het zou mooi zijn om, juist nu wij onze smaak zo aan het verbreden zijn, terug te gaan naar die basis. Een mooie gelegenheid daarvoor zou bijvoorbeeld The Islay Festival of Music and Malt ofwel Feis Ile zijn. Dit festival vol muziek, Whisky en cultuur wordt dit jaar voor de dertigste keer gehouden en wel in de laatste week van mei. Helaas komt dat dit jaar nog te vroeg voor ons maar het vormt wel een mooi doel om naartoe te werken voor 2015.

Untitled

Voor nu rest me niets anders dan een glaasje van de 2013 festivalbotteling van één van de distillery's. Vorig jaar waren we namelijk wél in de gelegenheid om ieder een fles Laphroaig Cairdeas The Portwood Edition aan te schaffen. Een mooi voordeeltje van het Friend of Laphroaig zijn. Ook dit jaar gaan we zeker weer proberen ieder een fles te bestellen maar volgend jaar moeten we er eigenlijk persoonlijk een paar gaan ophalen.

Share
comments
2019  Whisky Oss